Svet

Obsodbe zaradi nezakonitega presajanja organov

STA/R.S.
29. 4. 2013, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Lastnik prištinske klinike Medikus Ljufti Derviši in njegov sin Abran sta bila danes na sodišču spoznana za kriva organiziranega kriminala in nezakonite trgovine s človeškimi organi.

Thinkstock

 Ljuftija Dervišija je doletelo osem, njegovega sina pa sedem let zapora. Oba bosta morala tudi plačati denarni kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.
Še enega soobtoženega je danes doletela triletna zaporna kazen, dva pa po leto dni pogojne kazni. Bivšega generalnega sekretarja kosovskega ministrstva za zdravje Iljira Recaja je sodišče oprostilo obtožb, še eden od obtoženih pa je bil osvobojen, saj so obtožbe na njegov račun zastarale.
V okviru odmevnega sojenja je sodni senat od leta 2011 opravil več kot sto obravnav ter zaslišal več kot 80 prič, med katerimi so bili tako darovalci organov kot njihovi prejemniki, še dodaja Beta.
Preiskava v primeru klinike Medikus, kjer so opravljali nezakonite presaditve človeških organov, se je začela leta 2008, potem ko se je na prištinskem letališču zgrudil nek turški državljan, ki so mu v Prištini odstranili ledvico.
V kliniki naj bi leta 2008 sicer opravili kar okoli 30 operacij odstranitve in presaditev ledvic, piše francoska tiskovna agencija AFP.
Darovalci organov so prihajali predvsem iz revnih vzhodnoevropskih in srednjeazijskih držav. Za organe so jim v kliniki obljubljali po 15.000 evrov, na koncu niso dobili ničesar. Prejemniki, večinoma bogati Izraelci, so medtem za organe plačevali po 100.000 evrov.
Kot glavni organizator celotne mreže je bil v obtožnici sicer identificiran Izraelec Moše Harel, medtem ko naj bi nezakonite operacije na kliniki Medikus izvajal turški zdravnik Yusuf Sonmez. A ker ju ni na Kosovu, nista bila na obtožni klopi.
Občutljiv primer je vodila misija EU na Kosovu Eulex. Tožilec Jonathan Ratel je zahteval, da kot priča na sojenju nastopi Dick Marty, poročevalec Sveta Evrope o preprodaji organov na Kosovu med vojno v letih 1998-1999, a je odbor Parlamentarne skupščine SE to zavrnil.
Marty je v svojem poročilu leta 2011 med drugim zapisal, da obstajajo "kredibilni, konvergentni znaki", da je klinika Medikus povezana z medvojno trgovino s človeškimi organi.
Kot je še ocenil, so bili visoki poveljniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK), med njimi celo sedanji kosovski premier Hashim Thaci, med in po vojni vpleteni v mrežo organiziranega kriminala in preprodaje organov.
V svojem poročilu je zapisal tudi očitke, da naj bi organe jemali zapornikom, večinoma Srbom, ki so jih zajeli borci OVK v Albaniji konec 90. let prejšnjega stoletja.
Tako Kosovo kot Albanija vse te očitke zavračata. Mednarodna preiskava, ki so jo sprožili na osnovi Martyjevega poročila, bo predvidoma zaključena leta 2014. Vodi jo ameriški tožilec Clint Williamson.