Slovenija

Janša bo ponovno kandidiral za predsednika SDS

STA / S.R.
25. 4. 2013, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji novinarski konferenci potrdil, da bo ponovno kandidiral za predsednika stranke.

Mediaspeed

Na novinarsko vprašanje, ali drži napoved podpredsednika SDS Zvonka Černača glede Janševe kandidature, je namreč odvrnil: "Podpredsedniku stranke morate verjeti." Janša je ob tem komentiral tudi izjavo, ki jo je za Finance podal nekdanji predsednik republike Milan Kučan, da je ponovna kandidatura Janše "ena nerazumljivih stvari". Janša je ob tem spomnil na razprave o tem, ali bi lahko Kučan za predsednika republike kandidiral še tretjič, ker v ustavi piše, da vsak lahko kandidira le dvakrat zaporedoma.

Kot se spominja Janša, je Kučan takrat najprej dejal, da ne bo kandidiral, potem pa je napovedal, da bo kandidiral, ker je slovenska demokracija ogrožena. "Ustava takrat ni bila ravno pomembna," je dejal Janša in poudaril, da "nasveti s te strani niso ravno tisto, kar bi lahko sprejeli kot dobronamerno".

Predsednik SDS se je dotaknil tudi ponovnih zahtev sindikatov javnega sektorja po znižanju plač funkcionarjev. Kot je povedal, so oni takšen signal v začetku lanskega leta tudi poslali. V SDS so namreč predlagali, da si poslanci in ostali politični funkcionarji znižajo plače za dvakrat toliko kot javni sektor, je še povedal Janša.