Slovenija

Policijski sindikat predlaga interventni zakon o maksimalni plači

STA / S.R.
24. 4. 2013, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) so danes sporočili, da ponovno predlagajo sprejem interventnega zakona o maksimalni plači v javnem sektorju, po katerem bi razmerjem med minimalno in maksimalno plačo znašalo 1 proti 3.

Policija.si

Potemtakem bi bila minimalna plača 783,66 evra bruto, predlagana maksimalna plača pa 2350,98 evra bruto.

Sprejetje zakona pri PSS predlagajo zato, da se zagotovi socialni mir v času finančne krize, ki da je niso povzročili povprečni zaposleni v javnem sektorju.

"Zakon bi ob privolitvi povprečnih javnih uslužbencev v začasno zamrznitev pravic brez neposrednega učinka na izplačane plače, torej brez zmanjševanja sedanjih plač, pripeljal do želenih finančnih učinkov za financiranje javnega sektorja," pojasnjujejo v PSS.

Svoj predlog PSS utemeljuje tudi s tem, da je v javnem sektorju 15.122 javnih uslužbencev, ki svoje delo opravljajo s polnim delovnim časom in v osnovi ne prejemajo niti minimalne plače.

V PSS trdijo, da bi napovedani vladni ukrepi na rob ali pod rob minimalne plače pahnili še okoli 4000 dodatnih javnih uslužbencev.

PSS se je tudi odzval na zahtevo Sviza, da naj vse tri veje oblasti napovejo znižanje svojih plač, ki bo večje od znižanja plač javnim uslužbencem. "V PSS smo že večkrat predlagali, naj si v luči poštenosti in varčevanja najprej funkcionarji in visoki uradniki znižajo plače," so zapisali v PSS.

"Politiki in ostali najbolje plačani vodilni funkcionarji v državi naj dokažejo, da so solidarni z ostalimi zaposlenimi v javnem in zasebnem sektorju, se soočijo s svojo odgovornostjo za nastalo situacijo in privolijo v začasno omejitev najvišje plače," še dodajajo v PSS.