Slovenija

Na Radenskem Vrhu zaradi plazu izselili družino

STA / S.R.
7. 4. 2013, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav danes v Pomurju ni deževalo, številni plazovi niso mirovali. Gasilci so odvodnjavali in pokrivali s folijo plazova v Gresovščaku v ljutomerski občini ter na Radenskem Vrhu v občini Radenci.

Gasilci.org

Tam so zaradi grozečega plazu izselili tudi štiričlansko družino. Omenjeno družino so morali izseliti, ker je geolog ocenil, da ni več varna za bivanje. Plaz, ki je globok okoli šest metrov, širok pa okoli 800 metrov, naj bi se namreč še širil, hiša pa je že močno razpokana. Kot so ugotovili pripadniki civilne zaščite občine Radenci, so v zadnjem dnevu razpoku na plazu zelo razširile, zemlja pa se kot na nekakšni blazini pomika k hišam v dolino. Plaz, ki se je sprožil pred dnevi, so popoldne dodatno zaščitili s plastično folijo.

O številu plazov v Pomurju ni natančnih podatkov, saj zemlja drsi na številnih mestih. Samo v dveh najbolj ogroženih občinah, Puconcih in Gradu, imajo skupaj okoli 160 večjih in manjših plazov.

Kot je STA povedal župan Občine Grad Daniel Kalamar, imajo pri njih okoli 20 nevarnih plazov, ki resno ogrožajo hiše in infrastrukturo, pet družin pa se je iz hiš že izselilo. Za eno od njih so priskrbeli bivalni zabojnik. V občini Puconci pa je po besedah župana Ludvika Novaka resno ogroženih 18 hiš, zlasti nevaren pa je plaz v Pečarovcih, širok okoli 350 metrov. Eno družino, njihovi hiši se je plaz povsem približal, so izselili in jo namestili v bivalnik.

Oba župana opozarjata, da je škoda zaradi plazov ogromna in da bo pri sanaciji nujno potrebna pomoč države, saj občine za to nimajo denarja.