Slovenija

Znižanje plač v javnem sektorju bo potrebno

STA
5. 4. 2013, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pri obvladovanju plačne mase v javnem sektorju je treba ravnati odgovorno in previdno ter doseči zastavljene proračunske cilje, je dejal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Mediaspeed

Kot pravi, sicer niso potrebni radikalni ukrepi, a bodo določeni linearni ukrepi potrebni v vsakem primeru. V pogajanja s sindikati vstopa optimistično.

Virant je na današnji novinarski konferenci poudaril, da bi bil lahko vsak napačen signal na mednarodne trge v tem "občutljivem obdobju" tvegan. Ponovil je, da konkretni predlog izhodišč za pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki jih je na četrtkovi seji sprejela vlada, najprej želi predstaviti sindikatom.

Pri pogovorih bo vladna stran izhajala iz mase za plače, določene v proračunu za letos. Ta je namreč po Virantovih besedah prinesel znatno znižanje plačne mase, niso pa bili sprejeti ukrepi, ki bi to omogočili. "Če nič ne naredimo, bo ob koncu leta zmanjkalo zelo veliko denarja za plače v državnem proračunu in tudi ostalih treh javnih blagajnah," je pojasnil.

Zato bo, kot pravi, nekaj treba narediti. V pogajanja s sindikati vstopa optimistično in verjame, da so se sposobni dogovoriti. Del vladnih rešitev je zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju. Kot je dejal Virant, se je ožja državna uprava od leta 2005 do danes skrčila za približno deset odstotkov, medtem ko se je v širšem javnem sektorju število zaposlenih od leta 2008 do 2012 povečalo za 6000. Ta trend se je obrnil šele junija lani z zakonom za uravnoteženje javnih financ.

Po Virantovih besedah si vlada želi ta trend obdržati predvsem z restriktivno politiko nadomeščanja naravnega odliva, odpuščanju iz poslovnih razlogov pa se želijo izogniti. Obenem je treba "odsloviti tiste, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov", je povedal.

Napovedal je, da bodo šli vladni predlogi tudi v smeri, da bi se del mase za fiksne plače namenil za stimulacije zaposlenih. Omogočeno bo še, da bo lahko proračunski uporabnik, ki bo privarčeval več od predvidenega, te prihranke uporabil za stimulacije.

Obenem se s sindikati želijo dogovoriti glede morebitnih sektorskih ukrepov. Obstaja denimo možnost, da se v šolstvu lotijo intenzivnega pogajanja o standardih in normativih, je pojasnil Virant.

Zatrdil je, da bo vladna stran fleksibilna. Pripravljeni so na spremembo zakona o izvrševanju proračuna ter omogočiti, da se proti koncu leta izvedejo določene prerazporeditve denarja znotraj iste plačne mase med posameznimi deli javnega sektorja. Pozorni pa bodo, da ne kaznujejo tistih, ki so že z notranjimi ukrepi veliko prispevali.

S sindikati javnega sektorja je sicer vlada formalno še vedno v stavkovnem razmerju. Virant se je že minuli teden sestal z vodjema obeh pogajalskih skupin sindikatov Dragom Ščernjavičem in Branimirjem Štrukljem ter z Janezom Posedijem kot vodjo koordinacije stavkovnih odborov sindikatov. Dogovorili so se, da bodo začeli pogovore s transparentnim prikazom stanja.

Vlada si najprej želi dogovor glede stavkovnega sporazuma, o čemer se bodo pogovarjali v ponedeljek, nato pa bodo najverjetneje v torek sindikatom predstavili ukrepe, je dejal Virant. Vsak protipredlog bodo obravnavali resno, dogovor pa si želijo do 10. maja, da bi ukrepi lahko začeli veljati s 1. junijem.

Kot je pojasnil Virant, je letos znižanje plačne mase glede na realizacijo v letu 2012 6,4-odstotno oz. je znašalo 288 milijonov evrov. Najmanjše znižanje je v zdravstveni blagajni (4,5 odstotka), najvišje pa pri posrednih proračunskih uporabnikih na državni ravni, torej javnih zavodih na področju šolstva, kulture in drugih (7,9 odstotka).

Ukrepi iz zakona za uravnoteženje javnih financ za letos prinesejo 130 milijonov evrov, zato so po Virantovih besedah potrebni dodatni ukrepi za še 158 milijonov evrov. Ob tem je kot težavo izpostavil dejstvo, da bodo ukrepi veljali le za del leta: "Kasneje, ko bodo sprejeti, bolj drastični bodo morali biti."