Slovenija

Danes nadaljevanje sojenja Tovšakovi in Gabrielovi

STA/R.S.
5. 4. 2013, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Celju je za danes napovedano nadaljevanje glavne obravnave proti nekdaj vodilnima v Vegradu Hildi Tovšak in Branki Gabriel, ki sta osumljeni storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Mediaspeed

Po sredinem zaslišanju šestih prič naj bi se danes zaslišanja prič nadaljevala.
V sredo so bili zaslišani nekdanji zaposleni v Vegradu, ki so odgovarjali na vprašanja v zvezi s poslovanjem blagajne vzajemne pomoči, s katero je upravljal Vegrad, sredstva pa so vanjo delavci zbirali prostovoljno in so lahko zanje zaprosili v primeru stiske.
Gabrielova in Tovšakova sta namreč osumljeni, da sta podrejeni delavki Majdi Volk naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nakaže nekaj več kot 400.000 evrov na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Kasneje naj bi del sredstev, ki so bila namenjena tudi družinama dveh preminulih Vegradovih delavcev, vrnili in delavce dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.
Na sredinem zaslišanju je presenetil nekdanji prvi sindikalist Vegrada Samo Mastnak, ki je na zaslišanju pred poldrugim letom dejal, da je obstajal dogovor, ki je vodstvu Vegrada dovoljeval uporabo sredstev iz blagajne vzajemne pomoči za reševanje likvidnostnih težav podjetja ob pogoju, da jih kasneje vrnejo v blagajno. Na zaslišanju v sredo pa je svoje pričanje spremenil in dejal, da je bil takrat v zmoti in da takšnega dogovora ni bilo.
Tovšakova in Gabrielova na predobravnavnem naroku julija lani nista priznali krivde, neuspešna so bila tudi pogajanja med Tovšakovo in tožilcem Stanislavom Pintarjem. Tovšakova je trenutno v priporu zaradi suma dajanja daril pri posredovanju tujih delavcev, na zadnjih dveh obravnavah v Celju pa je povedala, da se slabo počuti in se ni zagovarjala, je pa bila na obravnavah vseskozi navzoča.