Slovenija

Februarja še višji primanjkljaj kot januarja

STA / J.P.
30. 3. 2013, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Primanjkljaj državnega proračuna je bil februarja še za 18 milijonov evrov višji kot januarja, ko je dosegel že skoraj četrtino načrtovanega za celo leto.

Daniel Novakovič/STA, vir UKOM
Rebalans proračuna

Presežek odhodkov nad prihodki državne blagajne je februarja znašal skoraj 253 milijonov evrov, v prvih dveh mesecih skupaj pa že 487 milijonov evrov.

Proračun za leto 2013, ki ga je DZ sprejel decembra lani, je za celo leto 2013 predvidel primanjkljaj v višini ene milijarde evrov. A že do konca februarja se je tesno približal polovici te številke.

Da bo potreben rebalans letošnjega proračuna, je predsednica vlade Alenka Bratušek napovedala, še preden je bila imenovana na ta položaj. Z njim naj bi se "popravilo najusodnejše napake varčevalne politike in vsaj delno razelektrilo napeto stanje v državi ter preselilo socialni dialog s trgov in ulic nazaj za mizo", je dejala v DZ konec februarja, ko je bila imenovana za mandatarko.

Nova vlada je med koalicijske zaveze zapisala takšno konsolidacijo javnih financ, ki ne bo zniževala gospodarske rasti. Zniževanje proračunskega primanjkljaja bo imelo poudarek na racionalizaciji javne porabe, v skrajnem primeru bo ta vlada posegla tudi po zvišanju davka na dodano vrednost (DDV), piše v koalicijski pogodbi.

Februarja so bili proračunski prihodki za dva odstotka nižji kot januarja in so znašali 606 milijonov evrov. Odhodki pa so se zmanjšali za 0,7 odstotka na 859 milijonov evrov, kažejo prvi izračuni o februarski realizaciji državnega proračuna, objavljeni na spletni strani finančnega ministrstva.

Medtem ko so januarja plačila sredstev v evropski proračun nanesla 51 milijonov evrov, so februarja presegla 77 milijonov evrov. Čeprav so se povečala tudi prejeta sredstva iz EU - z 48 na 54 milijonov evrov - pa je bila Slovenija prejšnji mesec tako kot tudi januarja neto plačnica v proračun EU.

Davčni prihodki so bili februarja za skoraj 97 milijonov evrov nižji kot v januarja in so znašali 441 milijonov evrov. Pri tem so se opazneje znižali davki na blago in storitve, kamr sodi tudi DDV, medtem ko so se davki na dohodek in dobiček povečali.