Slovenija

Na Banki Slovenije menjal 75.000 ponarejenih evrov

M.R.
7. 3. 2013, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Jutri se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje 42-letnemu Igorju Jerotu, ki se je znašel pod obtožbo ponarejanja denarja.

Zreški poslovnež in solastnik propadlega Trgoavto Koper Igor Jerot se še vedno brani pred očitki ponarejanja denarja, za kar mu grozi do 10 let zapora. Tožilstvo 42-letniku očita, da je poskušal na Banki Slovenije spraviti v obtok 149 ponarejenih bankovcev po 500 evrov. Jerot je marca lani poškodovan denar, polit z belilom, na banko prinesel v beli bombažni nogavici in od uslužbencev brez uspeha zahteval, da jih zamenjajo. Obdolženi trdi, da so mu ponaredke podtaknili v neki zagrebški menjalnici, kjer je zamenjal večjo količino zlatih palic - omislil si je namreč nakup novega avtomobila. Denar je po lastnih besedah hranil v starem avtomobilu, kjer so se bankovci ponesreči polili z belilom.

Jerot je poškodovane bankovce, za katere je verjel, da so pravi, je opral z vodo in posušil s fenom, toda trud je bil zaman. "Prah se je kar usipal z njih," je v zagovoru pojasnil trenutek, ko jih je 75 tisočakov v nogavici izročal uslužbenki Banke Slovenije. Toda policist, ki je opravil preiskavo Jerotovega avtomobila, je na eni od obravnav zatrdil, da na zadnjih sedežih, kjer naj bi se po denarju polilo belilo, ni našel nobenih sledi barve ali čiščenja. Obdolženemu prav tako ni v prid dejstvo, da so mu kriminalisti v preiskavi zasegli več črnih lističev, ki se ob primerni kemični obdelavi spremenijo v navidez prepričljive ponaredke. Gre za 62 bankovcev vrednosti 500 evrov in 214 bankovcev v vrednosti 100 ameriških dolarjev.