Milena Zupančič

»Lepše se sliši nagrada za obetavno mlado igralko – te nisem prejela nikoli.«

M. T. V./STA
26. 10. 2022, 19.48
Deli članek:

Milena Zupančič je na odprtju Festivala slovenskega filma prejela Badjurovo nagrado za življenjsko delo, kar je dvorana pospremila s stoječimi ovacijami.

m24.si
Milena Zupančič

Včeraj se je v Portorožu začel 25. Festival slovenskega filma (FSF), na otvoritveni slovesnosti pa so se poklonili igralki Mileni Zupančič, ki je prejela Badjurovo nagrado za življenjsko delo. 75-letna Milena, ki je prejela tudi bučne in dolge stoječe ovacije, tako ob prihodu v dvorano kot ob izročitvi nagrade, je v zahvalnem govoru izpostavila, da imata največ zaslug zanjo kot igralko režiser Matjaž Klopčič in maskerka Berta Meglič. Nagrada za življenjsko delo pa jo je navdala tako z veseljem in hvaležnostjo kot tudi z neko čudno žalostjo. »Ali to pomeni: naredila si dovolj, zdaj je čas, da se umakneš? Priznajte, da se lepše sliši nagrada za obetavno mlado igralko – te nisem dobila nikoli, ne v gledališču ne na filmu,« je dejala malce v šali in malce zares.

Legendarna slovenska in jugoslovanska igralka je gostovala v domala vseh slovenskih poklicnih gledališčih, v gledaliških hišah na ozemlju nekdanje Jugoslavije in tudi pri neodvisnih produkcijah. Za svoje udejstvovanje na filmu in televiziji je osvojila številne nagrade. Je tudi prejemnica Borštnikovega prstana, Prešernove nagrade in zlatega reda za zasluge.

m24.si
Milena s hčerko Mašo Jovanović

"Milena Zupančič se je v kolektivno zavest Slovencev vpisala z vlogama Presečnikove Mete v Cvetju v jeseni in Žašlerce v Vdovstvu Karoline Žašler, obakrat v režiji Matjaža Klopčiča. A bi bilo krivično, če bi omenjali zgolj najbolj prepoznavne igralske stvaritve Milene Zupančič. V več kot petih desetletjih nastopov na filmskem platnu in televizijskem zaslonu je ustvarila več kot 80 vlog, sodelovala je z največjimi avtorskimi imeni na območju nekdanje Jugoslavije. V svojih igralskih stvaritvah je prestopala meje ustaljene filmske igre," se med drugim glasi utemeljitev nagrade, ki jo je na slovesnosti prebrala igralka Polona Juh, članica strokovne komisije za Badjurovo nagrado.

m24.si
Milena in Polona Juh