Kultura

Noč knjige: Intervjuji 1986 – 2016

A.K.
25. 4. 2016, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Marko Jenšterle je na domačiji Pr'Lenart predstavil svojo knjigo Intervjuji.

Osebni arhiv Marka Jenšterleta
Mojca Planšak in Marko Jenšterle

“Intervjuji Marka Jenšterleta so nenavaden most med Slovenijo in Latinsko Ameriko, njenimi barvami, vonji in ikonami. Most zgrajen iz glasbe, gledališča, literature in filma skozi besede najbolj plodovitih ustvarjalcev tega magičnega kontinenta. Od Allena Ginsberga do nobelovca Maria Vargasa Llose; od glasbenih div Omare Portuondo in Mercedes Sosa do Gilberta Gila; od pisateljic s slovenskimi koreninami Vlady Kociancich in Alejandre Laurencich do najbolj brane špansko pisoče pisateljice Isabel Allende in legend Gabriela Garcie Marqueza. Vsi velikani tega kontinenta so ujeti med platnice te nenavadno dragocene knjige, v kateri spraševalec Marko Jenšterle s strastjo, neposrednostjo in magijo, značilno za Latinsko Ameriko, sprašuje, izziva, anatizira. Knjiga kakršne pri nas še ni bilo: ko magični realizem vstopa v telo bralca neposredno skozi usta največjih ustvarjalcev Latinske amerike in oživlja njene največje mite.” Zapiše Vesna Milek ob izidu knjige Intervjuji.

Pot v Latinsko Ameriko vodi tudi skozi pogovore

Marko Jenšterle je na domačiji Pr'Lenart predstavil svojo knjigo Intervjuji. »Ko sem prišel do Maria Vargasa Llose, se je ciklus nekako zaključil, saj največjih avtorjev nekdanjega buma latinskoameriške literature, ni več med nami«, pravi Marko Jenšterle, novinar, ki je v pogovoru z Mojco Planšak na domačiji Pr'Lenart v zaselku Belo pri Medvodah, v okviru letošnje Noči knjige predstavil svojo najnovejšo knjigo Intervjuji – Latinska Amerika skozi pogovore; Od Allena Ginsberga do Maria Vargasa Llose. Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju, za katerega je s svojim rumom poskrbel tudi sponzor Bacardi.

arhiv Svet24
Domačija Pr'Lenart

Jenšterle je leta 1986 kot prvega v makedonski Strugi intervjuval ameriškega pesnika Allena Ginsberga, ki je v knjigi edini, ki ni latinskoameriškega porekla, a se je pogovor z njim vseeno dotaknil tudi Latinske Amerike. Znameniti ameriški bitnik je namreč takoj za tem odpotoval v Nikaragvo in se tam srečal z najpomembnejšimi pisatelji in tvorci sandinistične revolucije, kot so bili pisatelji Ernesto Cardenal, tedanji minister za kulturo, podpredsednik vlade Sergio Ramirez in Gioconda Belli, ki je skrbela za stike z javnostjo. Marko Jenšterle je v knjigi zbral intervjuje z vsemi tremi in jih nato celo pripeljal v Slovenijo, kjer so našim bralcem predstavili svojo literaturo.

arhiv Svet24
Domačija Pr'Lenart

Med zbranimi pogovori v knjigi so tudi nekatera velika imena iz sveta glasbe, kot na primer Mercedes Sosa, Gilberto Gil, Caetano Veloso, Omara Portuondo in Lila Downs, za konec pa je avtor dodal pogovor, ki ga je ob smrti pisatelja Gabriela Garcie Marqueza z njim naredil novinar Igor Kavčič. Jenšterle se je z legendarnim avtorjem magičnega realizma srečal in pogovarjal leta 2007 v Mehiki, vendar pisatelj tedaj že ni več dajal intervjujev, zato je pisec knjige to voljo spoštoval. »Po srečanju sem si takoj naredil natančno zabeležko o tem, kaj sva se pogovarjala, vendar tega nisem nikoli objavil v obliki intervjuja z Marquezom. Seveda pa lahko jaz o srečanju s pisateljem govorim v pogovorih z novinarji. Po njegovi smrti sem zato o tem tudi spregovoril. Ta intervju z menoj o Marquezu, je kot nekakšen finale objavljen na koncu knjige,« pravi Marko Jenšterle.

Osebni arhiv Marka Jenšterleta
Noč knjige z Mojco Planšak in Markom Jenšterletom.

Noč knjige na domačiji Pr' Lenart

Noč knjige je mednarodni dogodek ob svetovnem dnevu knjige. Poteka pod častnim pokroviteljstvom Unesca in letos obeležuje 400 let smrti književnih velikanov Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa. Slovenija se je dogodku pridružila v letu 2014, ko je soustvarjalo 79 krajev, leta 2015 v 135 krajih že povezuje 340 organizatorjev, ki so pripravili 480 dogodkov. Domačija Pr’ Lenart sodeluje pri dogodku že od leta 2014. V letošnjem letu je potekal pogovorni večer z avtorjem knjige Intervjuji 1986 – 2016 Markom Jenšterletom, ki je na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo diplomiral iz novinarstva, nato se je zaposlil pri časopisu Delo. Od leta 1988 do 1990 je bil dopisnik Dela in Tanjuga iz Buenos Airesa. Pogovor je vodila Mojca Planšak magistrica znanosti s področja interkulturnih študij – primerjalnih študij idej in kultur na ZRC SAZU v Ljubljani. Pogovor je potekal dolgo v noč. V Noč knjige. “Iz take smo snovi kot sanje, in življenje naše majhno obdaja spanje!” (William Shakespeare)