Kultura

Nagrado bafta za najboljši film prejel Povratnik

STA
15. 2. 2016, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na podelitvi filmskih nagrad bafta v londonski Kraljevi operni hiši Covent Garden so za najboljši film razglasili biografsko pustolovsko dramo Povratnik režiserja Alejandra G. Inarrituja. Ta je na nedeljski podelitvi nagrad prejel tudi bafto za najboljšega režiserja, Leonardo DiCaprio pa je prejel nagrado za glavno vlogo.

profimedia
Leonardo DiCaprio je prejel nagrado za glavno vlogo.

Di Caprio je ob prejemu nagrade povedal, da je "šokiran, osupel in počaščen". Dodal je, da je bilo vse skupaj zelo nepričakovano.

Nagrade Britanske akademije za film in televizijo veljajo za enega pomembnejših pokazateljev morebitnih dobitnikov vsako leto težko pričakovanih oskarjev - Povratnik ima kar 12 nominacij za oskarje. Oskarje bo ameriška akademija letos podelila 28. februarja.

Inarritu v Povratniku, posnetem po resničnih dogodkih osvajanja ameriške divjine, prikazuje skupino lovcev pod vodstvom Hugha Glassa, ki se znajdejo na begu pred divjim indijanskim plemenom. Skupaj je film pobral pet nagrad bafta, še za zvok in fotografijo.

Za bafto za najboljši film so bili sicer nominirani še filmi Most vohunov, Carol, Velika poteza in V žarišču.

Brie Larson je prejela bafto za najboljšo žensko vlogo za film Soba. Ekranizacija istoimenske knjižne uspešnice Emme Donoghue je zgodba o Jacku, petletniku, ki je celo svoje življenje preživel na devetih kvadratnih metrih. Mama mu je poskušala ustvariti čim bolj neobremenjeno otroštvo, toda na neki točki mu je prisiljena priznati, da sta ujetnika. Skupaj skujeta pobeg, toda ta je šele prvi preizkus na njuni poti soočenja z resničnim svetom.

Za žensko stransko vlogo je bafto prejela Kate Winslet za film Steve Jobs, za moško stransko vlogo pa Mark Rylance za Most vohunov. Kot je dejala Winsletova, je bilo to leto izjemno za ženske, svojo nagrado pa je posvetila "vsem mladim ženska, ki dvomijo same vase".

Za scenarij filma V žarišču sta bila nagrajena Tom McCarthy, ki podpisuje tudi režijo, in Josh Singer. Zgodba o novinarjih, ki so za svoje delo prejeli Pulitzerjevo nagrado, prikazuje dolgoletno delo skupine preiskovalcev časopisa Boston Globe, ki so se lotili razkrivanja obtožb o zlorabah mladoletnikov v katoliških institucijah.