Kultura

Najlepši leta 1999

U.K.
31. 8. 2015, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

31. avgusta 1949 se je rodil eden najuspešnejših igralcev vseh časov. Vendar pa so njegovo kariero zaznamovali tako vzponi kot padci.

Wikipedija

Richard Tiffany Gere je zaslovel v 80. letih prejšnjega stoletja, potem ko je nastopil v nekaj uspešnih hollywoodskih filmih, kot je npr. Častnik in gentleman. Odtlej je zaigral še v nekaj dobro sprejetih filmih, denimo Čedno dekle, Izvirni strah in Chicago, za katerega je prejel zlati globus.

Gerova kariera v 80. letih je vključevala tako velike filmske uspešnice kot tudi polome. 

Gerov oče, Homer George Gere, je bil zavarovalniški agent, njegova mati, Doris Anna Tiffany, pa gospodinja. Ima tri sestre in enega brata. Leta 1967 je Gere maturiral na srednji šoli North Syracuse Central High School, kjer je pokazal popolnost pri gimnastiki in glasbi – igral je trobento.

Njegova prva večja vloga je bila v londonski izvirni gledališki izvedbi Briljantine leta 1973. V sredini sedemdesetih let je začel nastopati v hollywoodskih filmih, in sicer je imel stransko vlogo v seksualnem trilerju Iskanje g. Goodbara (1977) in glavno vlogo v filmu iz leta 1978, Božanskih dnevih. Njegova filmska kariera se je razcvetela leta 1980 z uspešnim filmom Ameriški žigolo, ki mu je sledila še večja uspešnica iz leta 1982  romantična drama Častnik in gentleman. Ta je ustvarila več kot 100 milijonov ameriških dolarjev dobička. Posledično je Gere postal prvi moški, ki je bil na naslovnici revije Vogue. Gerova kariera v 80. letih je sicer vključevala tako velike filmske uspešnice kot tudi polome.