Kultura

Presajajo se rožice

L.T.
27. 8. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kot svetovalca za informativni program so s Planet TV pripeljali Bojana Travna. S seboj naj bi pripeljal svoje kadre in ideje, kako naj poroča nacionalna televizija.

TV Slovenija

»Glede 'seznama za odstrel' vam sporočamo, da ga nismo videli, zato ne vemo, ali sploh obstaja, kaj šele, kdo/kateri kadri naj bi bili na njem,« je na naša vprašanja o domnevnih čistkah med kadri Televizije Slovenija odgovorila predsednica Aktiva novinarjev informativnega programa, Tadeja Anžlovar. Govori se, da so se na njem znašli predvsem prekarni sodelavci TV Slovenija, torej tisti nezaščiteni s pogodbo o rednem delovnem razmerju, katerih odpuščanje je cenejše, v primeru, da se ne odločijo za tožbe. Služba za odnose z javnostmi RTV Slovenija nam je glede tega sporočila: »Nihče od voditeljev ali urednikov s pogodbo ni zaščiten, da bi delo opravljal za celo življenje, ne glede na to, ali so honorarni ali redno zaposleni sodelavci. Status enih in drugih pa je, če imajo novinarske pogodbe, skoraj enak.«

Poglobljen in kredibilen infotainment

Čeprav naj bi aktualna direktorica TVS Ljerka Bizilj na internih sestankih zagotavljala, da Traven nikoli ne bo prevzel novinarske ali uredniške funkcije na TVS, se je zdaj domnevno znašel v vlogi urednika v senci. Po pravilih ga v vsakem primeru ne morejo zaposliti, saj za to nima ustrezne visokošolske izobrazbe, ki je pogoj za ta delovna mesta na javni televiziji.

Traven je bil na TVS pripeljan kot strokovnjak za informativni program, med njegove dosežke pa se prišteva splavitev oddaj Svet na Kanalu A in Danes na Planet TV, obe svoje ratinge lovita na komercialnih televizijah. Pod retoriko poglobljene analitičnosti/kredibilnosti bo zdaj reformiral informativni program nacionalke, na kakšen način, ni povsem jasno, saj naj bi vodstvo novo programsko shemo uvajalo netransparentno.

Obstoječi sodelavci Travnu očitajo, da se v preteklosti ni dosledno držal pravil novinarskega poklica. Po njihovem mnenju velja za posameznika, ki se požvižga na neformalni novinarski kodeks, s katerim se vsaj približno poskuša regulirati poklic poročanja v interesu javnosti. Z očitki na njegov račun ne soglaša odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik. V internem pismu omenjenemu Aktivu je zapisala: »Velja? Kaj je to? Je ali ni kršil? Velja ni nič, saj nismo v komunizmu.«

Odpustek Travnu, grožnja sindikatu

Rebernikova v istem pismu poudari, da je Traven zdaj vezan še na rigoroznejša interna pravila poročanja na javnem servisu TV Slovenija, tako njegove strokovne odločitve v preteklosti naj ne bi imele očitane jim teže. Svoje pismo pa je zaključila z nič kaj prikrito grožnjo, da se sindikalnemu Aktivu obeta postati pasiv in da se bo debata kmalu osredinila okoli tega, kdo bo za seboj ugasnil luč, ko bo zapustil poslopje nacionalke.