Kultura

Večni Harry Potter

uk
23. 7. 2015, 21.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

23. julija 1989 se je rodil angleški igralec Daniel Jacob Radcliffe, znan predvsem po vlogi slavnega najstniškega čarovnika Harryja Potterja.

Facebook

Daniel se je rodil v Hammersmithu (Velika Britanija), kot edini sin Alana Georgea Radcliffa, literarnega agenta, in menedžerke Marcie Jeannine Gresham. Daniel Radcliffe je željo po igranju prvič pokazal pri petih letih. Decembra 1999, pri svojih desetih letih, je posnel svoj prvi film, posnet po romanu Charlesa Dickensa, David Copperfield, kjer je upodobil prav Davida. Daniela Radcliffa je na avdicijo za film Harry Potter in kamen modrosti leta 2000 povabil producent filma David Heyman, ki ga je opazil v gledališki igri Marie Jones: Kamni v žepih. Avgusta istega leta je po več avdicijah izvedel, da je dobil glavno vlogo Harryja Potterja v filmski upodobitvi romana pisateljice J. K. Rowling.

NOVE VLOGE

Leta 2006 je želel pokazati občinstvu, da se je iz otroka spremenil v odraslega igralca, zato se je pojavil v televizijski seriji Statisti, kjer se je norčeval iz sebe, začel pa je tudi snemati neodvisno avstralsko dramo Decembrčki. Njegova naslednja vloga je bila 27. februarja 2007 v gledališki igri Petra Shafferja, Equus, kjer je igral Alana Stranga, fanta, ki je obseden s konji. Radcliffe se je na eni izmed scen v igri pojavil popolnoma gol. Vsekakor je zaslovel z vlogo Harryja Potterja, a se zdaj na vse pretege trudi, da bi svetu pokazal, da ni enodimenzionalen igralec, in to mu dobro uspeva.

Facebook

Dogodki:

1984 – Vanessi Williams odvzamejo naslov najlepše Američanke zaradi objave njenih slik v Evinem kostumu
1986  v Londonu se poročita princ Andrew in Sarah Ferguson
2004  po 11 letih ponovno zgrajen Stari most v Mostarju

Facebook

Rojstva:
1971  Alison Krauss, ameriška violinistka
1973  Monica Lewinsky, ameriška poslovnica
1974 Maurice Greene, ameriški atlet

Facebook

Smrti:
1645  Mihail Fjodorovič Romanov, ruski car
1885  Ulysses Simpson Grant, ameriški general, predsednik
2011  Amy Winehouse, britanska pevka