Kultura

Parada zombijev je uspela

Nejc Simšič
21. 7. 2015, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

S podelitvijo nagrad se je zaključil 11. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Letošnji častni gost in prejemnik nagrade za življenjsko delo je bil Udo Kier.

Tina Babič

Boris Voglar

Na tradicionalnem ljutomerskem festivalu se je v petih dneh zvrstilo veliko različnih dogodkov, ki so tako ali drugače povezani s fantastičnim filmom in vrhunskim vinom.

Programski direktor Grossmannovega festivala Tomaž Horvat je 11. izvedbo ocenil kot zelo uspešno. »Zelo smo zadovoljni tako z obiskom kot z gosti. Ti so tu izjemno uživali. Če smo jih povabili, je jasno, da bomo zanje tudi dobro poskrbeli. Pri tem veliko vlogo igra tudi gostoljubnost Prlekov. Na tak način se odmevnost festivala širi po mednarodnih vodah, saj se filmarji med sabo poznajo, in tako upam, da širijo dober glas o nas. Zadovoljni smo tudi z nagradami, ki smo jih ravnokar podelili. Mislim, da smo končali v presežnikih.«

Boris Voglar

NAGRADE SO PODELJENE

V tekmovalnih programih so na zaključni prireditvi, ki jo je vodil Jure Longyka, podelili tudi nagrade – hudega mačka za najboljši celovečerni film, ki ga je prejel češki film Zli duh (Ghoul), hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec, ki ga je prejel film Morphine: Potovanje sanj (Morphine: Journey of Dreams), Slakovega hudega mačka za najboljši kratki film Mrtva srca (Dead Hearts), nagrado Melies D'Argent za najboljši evropski fantastični kratki film Poslednja formalnost (Dernière formalité), podelili pa so tudi nagrado vinski šampion  hudi maček za najboljše vino, tj. Revolution s Turistične kmetije Hlebec.

Boris Voglar

PARADA ŽIVIH MRTVECEV

Tik pred zaključkom letošnjega festivala se je zgodila tudi tradicionalna parada zombijev, ki vsako leto pritegne veliko pozornosti, saj ulice Ljutomera preplavijo številni ljubitelji grozljivk, ki se za to priložnost zamaskirajo v najbolj strašne in najbolj izvirne mrtvece ter se podajo na sprehod čez mesto. Srhljivo in zabavno. 

Boris Voglar