Kultura

Kdo bi si mislil: Posilil naj bi jo eden največjih hollywoodskih zvezdnikov

R.T.
14. 7. 2015, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Bila je ena najlepših hollywoodskih zvezd. A kot se izkaže, je večino svojega odraslega življenja preživela s temno skrivnostjo, ki jo je na koncu odnesla s seboj v grob. Loretta Young je molčala več kot šestdeset let.

Twitter

Loretta Young je leta 1935 s slovitim Clarkom Gablom snemala film Klic divjine. Gable je bil v tistem času poročen s svojo drugo ženo Mario 'Rio' Franklin Prentiss Lucas Langham. Youngova in Gable sta se med snemanjem filma zbližala. Kmalu po tistem, ko je snemanje prišlo h kraju, je Youngova odkrila, da je noseča, kar pa se je na vse kriplje trudila prikriti. In čeprav je resnica o očetovstvu njene hčerke Judy postala javna še pred njeno smrtjo, pa so dejanske okoliščine njenega spočetja šele pred kratkim začele prihajati na plano.

Twitter

Devet tednov je trajalo snemanje filma Klic divjine, v katerem je zaigrala s Clarkom Gablom.

Ni vedela, kaj pomeni

Youngova, predana katoličanka, je bila, tako njena snaha Linda Lewis, žrtev posilstva. Posilil naj bi jo Clark Gable. Kot je dejala Lewisova, je to postalo jasno, ko jo je takrat 85-letna Youngova, potem ko je na neki televizijski oddaji zasledila izraz »posilstvo na zmenku«, pobarala o definiciji. Ko ji je Lewisova pomen razložila, je Youngova menda dejala, da se je to zgodilo med njo in Clarkom Gablom. Lewisova je bila, kot je dejala, zgrožena. Da bi zavarovali Judy, o tem začasa njenega življenja niso govorili. Ko pa je leta 2011 umrla, stara 76 let (Loretta je umrla leta 2000, stara 87 let), sta se Lewisova in njen mož Chris, Lorettin sin z njenim drugim možem Tomom Lewisom, odločila, da o tem tudi javno spregovorita. »Judy ni več tu, da bi jo to lahko prizadelo,« je dejala Lewisova. »Ravno temu se je Loretta hotela izogniti – le kdo ne bi hotel biti spočet iz ljubezni?«

Samo spogledovanje

Youngova, ki je svojo igralsko kariero začela že kot štiriletni otrok, je bila ena najsvetlejših hollywoodskih zvezd, ko je leta 1935 spoznala Clarka Gabla. Film Klic divjine so v divjini v bližini Seattla snemali devet tednov, v tem času pa je Youngova pridno flirtala s »kraljem Hollywooda«. Takšna je bila, se spominja Lewisova – menda se je rada zaljubljala v soigralce in se z njimi spogledovala, to pa je bilo tudi vse, saj se je na smrt bala pekla, je še dejala Lewisova.

»Judy ni več tu, da bi jo to lahko prizadelo. Ravno temu se je Loretta hotela izogniti – le kdo ne bi hotel biti spočet iz ljubezni?« - Linda Lewis, snaha

Nikoli ni izvedela

Igralci so na vlaku iz Seattla v Los Angeles bivali v ločenih kupejih. Nekega dne je v njenega zataval Gable, Youngova pa je mesec dni pozneje odkrila, da je noseča. Skrita v svojem stanovanju v Los Angelesu mu je po rojstvu hčerke poslala telegram: »Lepa, modrooka, svetlolasa deklica, rojena danes ob 8:15.« Gable, ki na hčerkinem rojstnem listu ni bil imenovan, je sporočilo prezrl. Vsemu njenemu trudu navkljub pa so govorice o njeni aferi s Gablom sčasoma začele krožiti, njegovo očetovstvo pa je bilo slabo varovanaskrivnost. Youngova je identiteto očeta hčerki razkrila, ko je imela 23 let (da je Youngova dejansko njena mati in ne rejnica, je od nje izvedela, ko je že odrastla). Gable je bil takrat že mrtev. Imel je 59 let, ko mu je odpovedalo srce. Judy nikoli ni izvedela, v kakšnih okoliščinah je bila spočeta.