Kultura

V Kostanjevici na Krki začetek 42. Tedna cvička

STA/M.J.
30. 5. 2014, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tradicionalni že 42. Teden cvička bo po več letih prirejanja te največje dolenjske vinogradniško-turistične prireditve v Novem mestu letos potekal v Kostanjevici na Krki. Z običajno vinogradniško povorko ga bodo začeli danes ob 17.30, z vinogradniškimi igrami pa končali v nedeljo. Prireditelji v treh dneh pričakujejo najmanj 10.000 obiskovalcev.

arhiv Media24

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše je za STA povedal, da so se za selitev prireditve Teden cvička med drugim odločili zaradi težav z njegovim financiranjem. Hkrati pa bi lahko v Novem mestu izvedli le enodnevno popoldansko prireditev, je opozoril.

Selitev v Kostanjevico na Krki je označil za izhod v sili, ali bo ta enološko-turistična prireditev tam ostala ali pa se bo selila drugam, se njeni prireditelji še niso odločili. Vsekakor pa je Kostanjevica na Krki zanje ugodnejša tudi zaradi možnosti večdnevnega prirejanja in pristnega okolja, je dodal.

Spored prireditve bo z omenjeno povorko vinogradniških društev, na kateri prireditelji pričakujejo več kot tisoč udeležencev, izborom cvičkove princese in razglasitvijo kralja cvička, z imenovanjem ambasadorja cvička, vinogradniškimi igrami ter vinsko pokušino podoben prireditvam iz prejšnjih let, je pojasnil.

Veliko dela pri organizaciji in izvedbi prireditve bodo opravili prostovoljno in z dobro voljo, 42. Teden cvička pa skušali izpeljati po svojih najboljših zmožnostih in glede na zagotovljeni denar, je še dodal Jakše.

Teden cvička se bo končal v nedeljo bo 21. uri.