Cene nafte najvišje od leta 2014

Kako dogajanje v Ukrajini vpliva na cene nafte in plina?

L.J.
22. 2. 2022, 11.23
Posodobljeno: 22. 2. 2022, 11.37
Deli članek:

Nafta se je danes še podražila. Vzdušje naprej narekuje konflikt med Ukrajino in Rusijo, ki je ena največjih svetovnih proizvajalk nafte.

Reuters
Plinovod Severni tok 2, ki še ne obratuje, je v središču pozornosti že kar nekaj časa v luči dogajanja v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek odredil napotitev ruske vojske za "ohranjanje miru" v separatističnih regijah Doneck in Lugansk v Ukrajini, ki ju je priznal kot neodvisni državi. Kmalu po odločitvi so cene nafte še poskočile. Po poročanju STA so cene severnoatlantske nafte brent pri 97,63 dolarjih na sodček dosegle najvišjo vrednost po letu 2014.

Pogodbe za dobavo zemeljskega plina za naslednji mesec so v Evropi poskočile za 8 odstotkov in dosegle 78,5 evrov na megavatno uro. Glede cen plina je zaskrbljena predvsem Nemčija, ki svari pred tem, da bi se Kremelj na ekonomske sankcije Evropske unije ali drugih zahodnih držav lahko odzval tako, da ustavi pritok ruskega plina v Evropo.

Preko Ukrajine v Evropo še vedno po plinovodih priteče tretjina ruskega plina. Prav tako ruski plin za Evropo zadostuje tretjini potreb.

Danes popoldne bo svoje sankcije proti Rusiji napovedala Evropska unija. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v petek že napovedala, da bi lahko paket sankcij vključeval zaustavitev projekta za plinovod Severni tok 2, v primeru, da Rusija napade Ukrajino. Plinovod Severni tok 2 Nemčijo neposredno povezuje z Rusijo in zaobhaja Ukrajino. Postopek odobritve delovanja plinovoda je trenutno na čakanju, saj ga je zaustavil nemški energetski regulator.

Putinje sicer na današnjem srečanju Foruma držav izvoznic zemeljskega plina GEFC, ki ga poleg Rusije sestavljajo še med vidnejšimi članicami sestavljajo še Iran, Venezuela, Egipt, Alžirija, Nigerija, Libija in Katar, dejal, da Rusija namerava še naprej zagotavljati nemoten dotok zemeljskega plina na svetovne trge. Dodal je, da so v Rusiji prepričani, da je v interesu svetovne skupnosti, da zagotovi, da se energetskih transferjev ne spreminja v sredstva za zagotavljanje takšnih ali drugačnih političnih in ekonomskih interesov individualnih držav. Prav tako je opozoril, da sankcije ali drugačne omejitve niso v interesu svetovne skupnosti.