Dresi, parfumi ...

Foto: Furs zaplenil za skoraj milijon evrov ponaredkov

S.R.
6. 6. 2024, 08.41
Posodobljeno: 6. 6. 2024, 08.41
Deli članek:

Mednarodna carinska operacija Pirati 2 je obrodila sadove. Finančna uprava RS (Furs) je zasegla za skoraj milijon evrov ponaredkov.

Furs
Zasežena ponarejena roba.

Furs je v mednarodni operaciji s pomenljivim imenom Pirati 2, ki je potekala maja, sodeloval z več državami članicami EU ter tudi nekaterimi pomembnimi evropskimi inštitucijami, kot so Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex), Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF), Agencija Evropske unije za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj (Europol) in Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO). Še nekoliko bolj kot sicer so bili osredotočeni na nadzor nad blagom, ki v Evropsko unijo prispe iz tretjih držav, in sicer s poudarkom na ugotavljanju suma kršitve pravic intelektualne lastnine oziroma suma. Z drugimi besedami, iskali so ponaredke. Cilj operacije je bil namreč odkrivanje kršitev pravic intelektualne lastnine na vseh zunanjih mejah EU, vključno s pomorsko mejo.

Furs
Zasežena ponarejena roba.

Na Fursu so akcijo označili za izjemno uspešno, saj so na območju Evropske unije zasegli blago v skupni vrednosti več kot 32 milijonov evrov. Ob tem so samo v Luki Koper zaplenili blago, ki je bilo po ocenah Fursa vredno skoraj milijon evrov.

Ob tem so opozorili, da bodo v naslednjih mesecih posebno pozornost namenili ponaredkom, povezanim s športom. Prihajata namreč velika dogoda, evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji in olimpijske igre Franciji. V zvezi s tem sta Nemčija in Francija vzpostavili posebno carinsko operacijo z imenom »EurOlympix.« Tej se bo pridružil tudi Furs.

Furs
Zasežena ponarejena roba.

Furs
Zasežena ponarejena roba.

Furs
Zasežena ponarejena roba.