Zadeva Marina

532 prostitutk in 22 milijonov evrov, a ne priznavajo sumljivega posla

Sijan Pretnar
24. 4. 2024, 18.39
Deli članek:

Tudi po 71 obravnavah na sojenju v zadevi Marina se dokazni postopek še ni končal. V začetku maja je predvideno še zaslišanje dveh tožilcev s specializiranega državnega tožilstva, kar je predlagala obramba Dejana Šurbka. Če ne bo novih predlogov, bodo takrat na vrsti tudi sklepne besede.

Sijan Pretnar
Sojenje Sergeju Racmanu se bo predvidoma končalo konec maja.

Na koprskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Sergeju Racmanu, ki je pred dnevi začel prestajati dveletno zaporno kazen v zadevi Kolosej, na sodišče je prišel sam, Jožetu Kojcu in Dejanu Šurbku ter Vesni Ternovec, nekdanji direktorici družbe Cratos, pod okriljem katere naj bi se v klubu Marina na Ajševici dogajala prostitucija. Specializirano tožilstvo četverici očita, da so kaznivo dejanje zlorabe prostitucije zagrešili v okviru hudodelske združbe. Od odprtja kluba Marina poleti 2014 do zaprtja in aretacij v januarju 2019 naj bi po obtožnici tam delalo 532 prostitutk, družba Cratos pa naj bi s to dejavnostjo zaslužila približno 22 milijonov evrov.

Za zaprtimi vrati prostitutke in gostje, včeraj še kriminalist

Obtoženi so v zagovorih na začetku sojenja julija 2021 očitke tožilstva zavrnili. Na sodišču so zaslišali številne priče, za zaprtimi vrati tudi približno 30 žensk, ki naj bi v klubu Marina denar služile s prostitucijo, in nekaj italijanskih gostov. Včeraj je pričal še kriminalist z Nacionalnega preiskovalnega urada, ki je pregledoval podatke z zaseženih elektronskih naprav, razne evidence in skenirane osebne dokumente oškodovank ter nato pripravil preglednico.

Pri tem je upošteval tudi podatke o rezervacijah (spomnimo, tudi ženske, ki so se prostituirale v Marini, so se morale prijaviti v sistem rezervacij in so plačevale vstopnino). Datoteke mu je posredoval vodja preiskave in ga prosil, naj pripravi seznam oškodovank. Povedal je še, da je bilo najdenih več map, v katerih so bili shranjeni skenirani osebni dokumenti oškodovank, pa tudi datoteke rezervacij oškodovank.

Leo Caharija
Klub Marina naj bi gostil malce drugačne goste in gostje.

Je bila v klubu 777 dni?

Sodnico Tatjano Cvetičanin je zanimalo, kako je ugotavljal dejansko prisotnost oškodovank. Odvrnil ji je, da je to sklepal na podlagi evidenc in skeniranih dokumentov ter knjig gostov. Za eno od žensk je zapisal, da je bila v klubu le en dan, za drugo je ugotovil, da je bila med avgustom 2014 in januarjem 2019 v Marini 777 dni. Na vprašanje, kako ve, da sta res prišli, je povedal, da je to sklepal na podlagi potrjene rezervacije. Pri drugi pa je upošteval datum prve prijave in datum zadnje odjave, kar pa ne pomeni, da je bila tam ves čas prisotna. Pregledal je tudi druge datoteke in seštel posamezna obdobja.

V delu, ko so podrobno pregledovali evidenco, je senat obravnavo zaprl za javnost. Državna tožilka Maja Veber Šajn je nato predlagala še en dokaz, kar je pri obrambi sprožilo kritičen odziv. »Ali tožilstvo sploh želi končati ta postopek?« je vprašal odvetnik Miha Šošić, ki zagovarja Šurbka, vprašal je, kaj sploh želi tožilstvo s predlogom dokazovati.

Gostje so se pritoževali

Tožilka je nato prebrala še nekaj prevodov zapisov iz knjige pritožb in pohval. Gostje so se, denimo, pritoževali nad storitvami žensk in njihovim obnašanjem. »Preden najamete prostitutko, jo najprej preizkusite,« je eden od nezadovoljnih gostov, ki je v klubu pustil 200 evrov, predlagal vodstvu.

»Dokazujemo organizirano vodenje prostitucije,« je tožilka odgovorila na ugovarjanje obrambe. Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, pooblaščenec družbe Cratos, je nasprotno menil, da bi enako lahko napisal gost v kakšnem drugem hotelu, in dodal, da klub ni imel nič z organiziranjem prostitucije.

Tožilka je prebrala še zdravstveni izvid, ki so ga v recepciji kluba dobili iz Romunije o spolno prenosljivih boleznih. Vesna Ternovec je pojasnila, da tega od gostij niso zahtevali, temveč da so bile nekatere, ki so delale v drugih klubih po Evropi, najbrž na to navajene. Na vprašanja odvetnikov, kaj dokazuje s tem, je tožilka odgovorila, da dokazuje, da je bila Marina bordel. Takšnim trditvam je obramba odločno nasprotovala.

Senat je nato odločal še o nekaterih dokaznih predlogih obrambe in tožilstva ter večino zavrnil, med drugim tudi predlog tožilstva za pregled Racmanove komunikacije. Obramba je nekatere predloge umaknila. Na prihodnji obravnavi v začetku maja bodo predvidoma zaslišali še dva tožilca s specializiranega tožilstva, kot je predlagala Šurbkova obramba, nato pa bi se začele zaključne besede tožilstva in obrambe. Predvidoma naj bi se nadaljevale 20. maja, razglasitev pa naj bi sledila nekaj dni kasneje.