Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

Že obsojeni posiljevalec in morilec, ki ga je Putin pomilostil, tokrat obglavil 22-letnico

D.K.
4. 3. 2024, 15.15
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 16.45
Deli članek:

Obsojeni posiljevalec in morilec, ki ga je ruski voditelj Vladimir Putin izpustil in pomilostil, da bi se boril v vojni proti Ukrajini, je ponovno pristal v zaporu.

Profimedia
Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

42-letni Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov je bil najprej obsojen zaradi umora in razkosanja trupla 18-letne Ekaterine Skvortsove, natakarice v striptiz klubu. Po umoru je vso noč popival, naslednji dan pa je njeno odrezano glavo in druge dele telesa skupaj z okrvavljenimi oblačili vrgel skozi okno v 12. nadstropju svojega najetega stanovanja. Grozljivemu prizoru so bili priča tudi otroci in najstniki, ki so se igrali v bližini. 

Profimedia
Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov

Kljub krutemu načinu, kako je storil zločin, je Putin podpisal pomilostitev

Tsyrenzhapov je prestal manj kot tri leta od 14-letne zaporne kazni, ko ga je Putin pomilostil, z namenom, da se bo boril v Ukrajini. Na bojišču je preživel šest mesecev, nato pa je bil odpuščen iz vojaške službe. Kmalu je v sibirski vasi Ugdan zagrešil nov zločin, ubil je 22-letno žensko. Njena identiteta pa še ni znana. Okrožno sodišče v Chiti ga je obsodilo na 14 let zapora v strogo varovani koloniji. Tsyrenzhapov je bil sicer med tisočimi morilci, posiljevalci in kriminalci, ki so bili po služenju v Putinovi vojski izpuščeni v rusko družbo.