Bale so se, da jih bo pretepel

52-letnik iz zaledja slovenske Istre spolno zlorabljal hčerke. Grozljive podrobnosti iz sodbe!

Sijan Pretnar
5. 1. 2024, 08.45
Posodobljeno: 5. 1. 2024, 08.55
Deli članek:

Kazenski senat koprskega okrožnega sodišča je 52-letnika iz zaledja slovenske Istre zaradi spolnega zlorabljanja svojih treh hčerk obsodil na 23 let in pol zapora. Ko so se začele zlorabe, naj bi bile stare šest, osem in enajst let.

SIjan Pretnar
Obtoženi 52-letnik iz zaledja slovenske Istre je že na predobravnavnem naroku zanikal očitke tožilstva.

Sumi, da so za zidovi svojega doma, kjer bi morale biti najbolj varne, tri deklice žrtve svojega očeta, so do koprskih kriminalistov prišli jeseni 2021. Po naših neuradnih podatkih je društvo, ki se ukvarja tudi z zaščito žrtev kaznivih dejanj, dobilo anonimno prijavo, nato pa so se začele razkrivati grozljive podrobnosti o spolnih zlorabah hčerk.

Očitkov tožilstva ni priznal

Najstarejša naj bi bila žrtev svojega očeta že devet let. Vmes je dopolnila 15 let, oče pa je z zlorabami nadaljeval. Kriminalisti so decembra 2021 zbrali dovolj dokazov, da so proti zdaj 52-letnemu osumljenemu spisali kazensko ovadbo zaradi spolnih napadov na otroke in kršitve spolne nedotakljivosti. Koprsko tožilstvo je proti osumljenemu, ki je v priporu že dobri dve leti, po končani sodni preiskavi vložilo obtožbo zaradi treh kaznivih dejanj spolnih napadov na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. "Tega, kar sem obtožen, ne priznam," je Z. Š. predlansko jesen na predobravnavnem naroku odgovoril sodniku Matevžu Grosu. Odvetnica Alenka Pečnik, ki je takrat zagovarjala obtoženega, je vztrajala, da bi moralo sodišče javnost izključiti še pred branjem osebnih podatkov, a se sodnik ni strinjal.

Sojenje se je nato začelo za zaprtimi vrati. Obtoženi je vztrajal, da za očitana kazniva dejanja ni kriv. Na sojenju so zaslišali več prič in izvedenko klinične psihologije, pred božičnimi prazniki pa so bile na vrsti zaključne besede. Odvetnik Marko Zorman, ki je pred koncem sojenja prevzel obtoženčevo obrambo, je potrdil, da je senatu predlagal, da izreče oprostilno sodbo. Državna tožilka Vesna Medica pa je povedala, da je za 52-letnika predlagala 30 let enotne zaporne kazni.

Ko so se zlorabe začele, je bila stara šest let

Petčlanski kazenski senat je danes, po koncu protestnega shoda sodnikov, obtoženega spoznal za krivega in ga obsodil zaradi treh kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Podrobnosti iz sodbe, ki še ni pravnomočna, so pretresljive. Obtoženi je imel z vsemi tremi hčerkami analne spolne odnose, otipaval jih je po intimnih delih telesa ... Ko so se v letu 2012 spolne zlorabe začele, je bila najstarejša hčerka stara komaj šest let, trajale so vse do decembra 2021, ko so očeta priprli.

Njeni mlajši sestri naj bi obtoženi začel zlorabljati v letu 2020, prva je bila takrat stara deset, enajst let, druga tri leta manj. Po presoji senata je dokazni postopek potrdil, da so se hčerke bale, da jih bo oče pretepel s palico, če bodo komu povedale, kaj se je dogajalo, ko mame ni bilo doma in so mu bile zaupane v varstvo. Bile so mu povsem podrejene.

Petčlanski senat je za kaznivo dejanje spolnega napada na najstarejšo hčerko, ki je trajalo najdlje, 52-letniku prisodil devet let zapora. Za spolno zlorabljanje druge hčerke, ki je otrok s posebnimi potrebami, mu je prisodil sedem let zapora, za spolno zlorabljanje najmlajše, hčerke pa šest let zapora, tudi ona ima motnjo pozornosti. Z zlorabami najstarejše hčerke je nadaljeval tudi po tem, ko je dopolnila 15 let, zato mu je senat zaradi kršitve spolne nedotakljivosti izrekel še dve leti zapora, nato pa ga je obsodil na 23 let in pol enotne zaporne kazni.

Senat mu je podaljšal pripor

V kazen se mu bo vštel tudi čas, ki ga je zaradi ponovitvene nevarnosti prebil v priporu. Senat mu je ta ukrep podaljšal do pravnomočnosti sodbe. Državno odvetništvo, ki je v imenu žrtev vložilo premoženjsko pravne zahtevke, je napotil na pravdo, saj bi ugotavljanje nepremoženjske škode, ki so jo utrpele hčerke, podaljšalo postopek. Še ne pravnomočno obsojeni Istran bo moral plačati tudi stroške kazenskega postopka in sodno takso.

Sodnik Gros je v kratki obrazložitvi sodbe pojasnil, da glede pravne kvalifikacije senat ni sledil tožilstvu, ki je vztrajalo pri strožji kvalifikaciji; mlajši hčerki naj bi bili slabotni osebi in je zato predlagalo daljše kazni. Senat pa je ocenil, da pri deklicah ne gre za duševne motnje, zaradi katerih bi morali izreči strožjo kazen.

Edina olajševalna okoliščina dejstvo, da še ni bil obsojen

Pri presoji se je senat oprl na izpovedi hčerk in njihove mame, ki jih je potrdila tudi izvedenka. Ni pa sledil izpovedim prič, ki jih je predlagala obramba. Z njihovimi izjavami so senat poskušali prepričati, da obtoženi ni storil kaznivih dejanj, temveč da je vse skupaj posledica ravnanja mame oškodovanih deklet. Pri odmeri kazni je senat kot obteževalne okoliščine upošteval dolgotrajnost zlorab, način in težo kaznivega dejanja ter to, da je bilo več žrtev, ki jim je obtoženi grozil s sankcijami, če bodo komu povedale, kaj se dogaja. Kakšne posledice bodo trpele, še ni mogoče dokončno ugotoviti, je še dodal sodnik Gros. Edina olajševalna okoliščina v tem primeru je lahko le dejstvo, da obtoženi doslej še ni bil obsojen.

Po razglasitvi sodbe sta tako državna tožilka Vesna Medica kot odvetnik Marko Zorman napovedala, da se bosta na sodbo pritožila. Drugih podrobnosti nista želela pojasnjevati, saj je bilo, kot omenjeno, sojenje zaradi varstva otrok zaprto za javnost.