Poškodovali paciente

Zaradi streljanja v Mariboru dijaka izključili iz dijaškega doma

R.T.
17. 11. 2023, 15.38
Posodobljeno: 17. 11. 2023, 16.25
Deli članek:

Ali je v četrtek popoldan z zračno streljal en dijak ali več dijakov, še ni znano. Enega so trajno izključilo iz Dijaškega doma Lizike Jančar.

Google Street view
Na eni strani dijaški dom (Ievo), na drugi psihiatrična klinika. Policisti bodo v preiskavi ugotavljali podrobnosti, kdo je streljal, od kod, ...

Streli so bili usmerjeni proti osebam v parku v mariborski psihiatrični bolnišnici. »Nekdo je streljal na paciente in varnostnika,« je Večeru sporočil neuradni vir in dodal, da je bilo v dogodku nekaj ljudi poškodovanih. Na srečo so štirje ljudje, gre za paciente psihiatrične bolnišnice, ki so bili na sprehodu, utrpeli lažje poškodbe. Strelec je najverjetneje uporabljal zračno orožje, so sporočili iz mariborske policije, od koder so še dodali, da so »v zvezi z dogodkom izsledili mladoletno osebo«.

Potrjeno je, da je nekdo streljal z območja bližnjega Dijaškega doma Lizike Jančar, ki meji na psihiatrično kliniko. Ali je streljal en dijak ali več, še ni znano. Da je do incidenta prišlo iz njihovih prostorov, je za STA potrdila ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič, ki je pojasnila, da jih je policija v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike. O tem so obvestili njihove starše in policijo, danes so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. Ostali dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala ravnateljica.

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo Simon Slokan je dejal, da policija vodi predkazenski postopek. Dejal je, da inšpektorat izvaja določene aktivnosti, da se ugotovijo vzroki in dogodke, ki so se odvijali v tem postopku. Izpostavil pa je tudi nujnost ukvarjanja z ozadjem, z globljimi vzroki, ki pripeljejo do hujših nasilnih dejanj, ki jih je v zadnjih letih vse več med mladoletniki.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je omenil, da so na ministrstvu pretreseni ob dogodku, še zlasti zato, ker so udeleženi mlajši ljudje. »Vse pojavne oblike nasilja v šolskem prostoru so nesprejemljive. Dogodek, v katerem so bili udeleženi dijaki, najostreje obsojamo. Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo izvedli ustrezne ukrepe na primarni in sekundarni ravni. Zagotavljati moramo varnost vseh v šoli in njeni bližini,« je dejal Felda, ki pri tem apelira na celotno družbo, da je temelj za zmanjševanje neprimernih ravnanj v šolskem sistemu in družbi nasploh družba pozitivnih vrednostnih sistemov, v katerih se posamezniki zavedajo svoje vloge in odgovornosti.

"Zavedam se, da so ob pojavu različnih odklonskih primerov, v katere so vpleteni otroci in mladoletniki, pričakovanja javnosti velika. Vsak primer nasilja je nesprejemljiv in kot minister za vzgojo in izobraževanje se bom tudi v prihodnje zavzemal, da bomo na sistemski in vsebinski ravni pripravili ukrepe in aktivnosti za hitrejše prepoznavanje dejavnikov tveganja in vzrokov, ki lahko privedejo do nesprejemljivih ravnanj," je dejal.

Pri tem apelira na celotno družbo, da je temelj za zmanjševanje neprimernih ravnanj v šolskem sistemu in družbi nasploh družba pozitivnih vrednostnih sistemov, v katerih se posamezniki zavedajo svoje vloge in odgovornosti.