V Avstriji

Plezanje se je za 42-letnika končalo tragično, omahnil je 100 metrov v globino

D.K.
20. 9. 2023, 16.39
Posodobljeno: 20. 9. 2023, 16.39
Deli članek:

V torek, 12. septembra, se je na priljubljenem plezališču v Avstriji blizu Salzburga zgodila tragična nesreča, v kateri je umrl 42-letni Britanec.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Britanec se je želel po ferati Intersport povzpeti na vrh Grosser Donnerkogel (2054 metrov) v Dachsteinskem gorovju, a mu žal ni uspelo. Na koncu ozke prosto viseče lestve je namreč začel izgubljati ravnotežje in padel približno 100 metrov globoko. Ostali plezalci so njegov padec opazovali nemočni 

Kljub hitremu posredovanju reševalcev in policijske posadke ter dveh helikopterjev mu ni bilo več pomoči. Umrl je na kraju dogodka. Njegove ostanke so našli v skalni razpoki pod plezalno steno.  

Adrenalinska športna ferata s 40-metrsko visečo lestvijo priljubljena med turisti

Omenjena zavarovana plezalna pot je preveč obiskana. "Ko nad njo preletite s helikopterjem, vidite človeško verigo kot na Mount Everestu. Včasih ljudje sploh ne vedo, kaj jih čaka," je po nesreči za Kronen Zeitung dejal Christian Egger, vodja reševalne postaje Gosauer. 

Kot je dodal, se nanjo pogosto odpravijo tudi turisti, ki niso ustrezno opremljeni in nimajo izkušenj. Gorski reševalci jih morajo pogosto reševati iz stisk, kar je posledica vzpona na tem priljubljenem plezalnem mestu, je spomnil.