Reševanje

Trčeni pohodniki z otroki, celo dojenčki, v sandalih krenili po nevarni »bližnjici«

R.T.
2. 8. 2023, 12.33
Posodobljeno: 2. 8. 2023, 12.37
Deli članek:

Z otroki in neustrezno obutvijo so izbrali »zahtevno« pot, nato so jo ubrali še bo »bližnjici.« Reševalci so se morali do njih prebijati z motorkami. Stroški reševanja znašajo najmanj 8000 evrov.

Profimedia
/

Avstrijski gorski reševalci so morali v nedeljo na območju Tirolske reševati skupino nemških pohodnikov, ki se je požvižgala na vsa pravila varnega hribolazenja. Skupina, sestavljena iz petih odraslih oseb in štirih otrok, se je podala do jezera Piburg, poroča avstrijska javna radiotelevizija ORF. Čeprav so imeli s sabo šest in osem let stara otroka ter celo dva malčka, stara enajst in 14 mesecev, so izbrali pot, ki je označena za »zahtevno.« Še to jim ni bilo dovolj. Po navedbah policije so to »dobro označeno pot« zapustili ter se podali po stezi, opremljeni z »znaki stop« in »trakom,« kar bi jim moralo jasno povedati, da se po njej ne sme. Domnevali so, da se za temi opozorilnimi znaki skriva bližnjica, so še dejali policisti.

A se tam ni skrivala bližnjica, temveč povsem neprehodna pot, na kateri ležijo podrta drevesa. Kljub temu se niso obrnili, temveč so se oviram izognili tako, da so se spustili po strmini z 35-odstotnim naklonom. Znašli so se v grapi, od koder zaradi skal in gošče niso mogli ne naprej ne nazaj. Končno so se odločili, da pokličejo na pomoč. Reševalci so dve odrasli osebi in dva otroka rešili s pomočjo vrvi in helikopterja, tri odrasle in dva dojenčka pa so po tleh na varno spravili gorski reševalci. Slednji so se morali do skupine prebijati s pomočjo motornih žag. Na srečo se v dogodku nihče ni poškodoval. Da je bila mera polna, sta bili dve odrasli osebi obuti v sandale. Stroški celotne reševalne akcije znašajo od 8000 do 9000 evrov, po poročanju ORF pa jih bodo morali najverjetneje pokriti pohodniki sami. Gorski reševalci so njihovo dejanje označili za »malomarno.«