Brač

Deček s srčnimi težavami obležal pred vrati bolnišnice, na pomoč je čakal več ur

S.Š.
2. 8. 2023, 11.42
Posodobljeno: 2. 8. 2023, 11.56
Deli članek:

V soboto je v bolnišnico v hrvaškem Supetaru oče pripeljal svojega sina, ker je imel ta težave s srcem.

Bobo
Tudi naši južni sosedje se očitno soočajo s hudim pomanjkanjem zdravstvenega kadra.

Ko je potrkal na vrata ambulante in zaprosil za pomoč, mu je medicinska sestra odgovorila: »Kdo ste vi, da boste govorili kdaj ima otrok težave s srcem. To bomo ugotavljali mi.« Nato je zaprla vrata, očeta pa s sinom, ki je po pričanju ostalih v čakalnici izgledal, kot da se »počuti res izjemno slabo«, pustila čakati.

V čakalnici sta nato sedela dobro uro, potem pa se je oče odločil ponovno zaprositi za pomoč. Takrat so mu odvrnili, da v ambulanti trenutno zdravnika sploh ni ter da naj še počaka. Nato se je fantovo počutje še poslabšalo, saj ni mogel več dobro dihati. Oče ga je pospremil pred vhod bolnišnice, tam pa je fant obležal.

Mimoidoči so skušali pomagati, ko pa so videli, da je stanje resno, so začeli vpiti »pomagajte, pomagajte, umrl bo!«. Kljub temu jim v tistem trenutku na pomoč ni priskočil nihče izmed zdravstvenih delavcev.

Čez nekaj minut so se vrata ambulante le odprla, ven pa je priteklo nekaj zdravstvenih delavcev, a so se ti namenili proti reševalnemu vozilu. Pri fantu se je ustavil le eden izmed zdravnikov in očeta povprašal kaj se dogaja, nato pa mu dejal, da naj počakata tam, ter da se bodo kmalu vrnili. Kasneje so fanta le oskrbeli, ta pa je trenutno v stabilnem stanju.

Odgovor bolnišnice

Hrvaški mediji so se za komentar po dogodku obrnili na bolnišnico, kjer so v odgovoru navedli, da se soočajo s hudim pomanjkanjem kadra in da so fanta oskrbeli takoj, ko je bilo to možno.

»Dečku L.P. je bilo naročeno ležati zunaj v senci, saj je bila čakalnica polna bolnikov in vroča. Do prihoda medicinske ekipe z intervencije je zanj skrbela medicinska sestra, po vrnitvi zdravnika pa je bil takoj pripeljan v ambulanto in pregledan,« so sporočili. »Fantu je bila nameščena infuzija, nekaj časa pa je ostal na opazovanju,« so zaključili.

Ostali pacienti zgroženi

»Medicinskemu osebju smo vsi govorili, da je mladenič, ki leži pred njihovo stavbo, bolan in da nujno potrebuje pomoč. Kričali smo »bolan je, lahko umre«. Na pomoč so prišli tudi stanovalci bližnjih hiš. A to ni zaleglo, naleteli smo na gluha ušesa,« je zgodbo potrdila 60-letna turistka iz Amerike, ki je v času dogajanja čakala v čakalnici.

»Takoj, ko sem vstopila v sobo, ki ji pravijo čakalnica, sem opazila mladeniča, ki je bil videti zelo slabo. Res se je videlo, da mu ni dobro. V čakalnici so bili le štirje stoli, zato smo morali v vročini tam stati več ur,« je dodala 35-letna Zagrebčanka.