Niz gorskih nesreč

Mlada Poljaka na Mangrt po zahtevni poti plezala v "mehkih" čevljih

P.K.
10. 7. 2023, 13.19
Posodobljeno: 10. 7. 2023, 13.41
Deli članek:

Narava ima svoje pasti, tako so lahko obiski gora za tiste, ki nanje niso tako pripravljeni, lahko zelo tvegani. Te dni še toliko bolj zaradi vročine.

Policija
Reševalna posadka

Policija opozarja, da planince v zadnjem tednu dodatno ogroža še vročina, zato je treba na gorske podvige dobro pripravljen - fizično kot v vseh drugih smislih. Da se tega ne držijo vsi, kaže statistika gorskih reševanj, ki jih je bilo prejšnji teden kar deset. Rešili so štirinajst ljudi, žal enemu ni bilo pomoči.

Edini dan brez reševanj je bil prejšnji ponedeljek, ko je bilo slabo vreme, saj je bolj ali manj ves dan deževalo. Potem pa se je začela serija neprekinjenih nesreč. V torek je med Golico in Klekom s poti zdrsnil pohodnik in se poškodoval. V sredo se je pri plezanju na območju Begunjščice nato zaradi odloma skale pri plezanju poškodoval alpinist. Helikopter je rešil tudi nepoškodovanega soplezalca.

V četrtek je helikopterska ekipa v slabi vidljivosti opravila dve zahtevni reševanji na Mangartu in Prisojniku. 

Policija
Na Mangrt sta šla Čeha v mehkih pohodnih čevljih. Ker sta v nekem trenutku ocenila, da je bolje, da poti ne nadaljujeta, je sledilo zahtevno reševanje v megli.
Na območju Mangarta sta bila rešena dva za gore neprimerno opremljena državljana, 41-letni Poljak in 35-letna Poljakinja. "Z mehkimi pohodnimi čevlji sta se po snežišču proti Mangartu ob pomoči jeklenice in samovarovalnega kompleta vzpenjala po zelo zahtevni zavarovani poti (Slovenska pot). Ko sta med vzponom prišla do mesta, kjer pot ni več varovana z jeklenico, pa sta prestrašena obstala. Ker je reševanje zelo oteževala megla, je bila potrebna kombinacija klasičnega in helikopterskega reševanja. Helikopter je v bližino zato najprej prepeljal bovške gorske reševalce, ki so se spustili do pohodnikov in ju zaščitili, posadka pa je nato z jeklenico oba dvignila v helikopter in odpeljala v dolino," je sporočila policija.

S Prisojnika pa so bili v slabih vremenskih razmerah rešeni še tri Čehinje in en Čeh, ki so zatavali in omagali. Tudi to reševanje je po navedbah policije zelo ovirala megla.

V petek je pri izviru Soče pohodnik pri hoji zdrsnil s poti in padel v globel.

Za vikend še huje

V soboto in nedeljo se je zvrstilo še pet nesreč. Tri v soboto, od tega enemu planincu v bohinjskih gorah ni bilo več moč pomagati, saj je zaradi zdravstvenih težav umrl.

Policija
Tri Čehinje in en Čeh so omagali na Prisojniku.

Posredovali so še na Smokuški planini, kjer je je v pohodnico priletela skala in jo hudo poškodovala, na Vrtači pa je posadka policijskega helikopterja z radovljiškimi gorskimi reševalci rešila obnemoglega pohodnika. Reševali so tudi Belgijca, ki se je onesvestil v okolici Martuljških slapov. Morali so ga oživljati, nato pa so ga odpeljali v bolnišnico. Intervencija je tekla tudi pri Črnem jezeru, kjer si je tuji turist poškodoval nogo.

Policija na koncu poročila niza nesreč sklene, da raznovrstnost vzrokov kaže, kako zahtevne so gore in v kako težkih situacijah se lahko znajdejo pohodniki v sredogorju in visokogorju, "zato pozivamo obiskovalce gora, naj sprejemajo prave odločitve in se jih lotevajo z veliko mero previdnosti, odgovornosti in zbranosti. Dobro se pripravite na pot, prilagodite jo sebi, če hodite v skupini, pa najslabše pripravljenemu članu skupine. Bodite pozorni na okolico in padajoče kamenje, pijte dovolj brezalkoholnih tekočin in bodite pripravljeni na vročino ter morebitne nenapovedane nevihte," so njihovi dobronamerni nasveti.

Policija
V sedmih dneh so posredovali desetkrat.