Drama na Cresu

Pastir Livio s kamnom potolkel 60 kilogramov težko divjo svinjo

J.V.
8. 3. 2023, 15.15
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 12.10
Deli članek:

Na otoku Cresu divji prašiči že skoraj tri desetletja povzročajo težave pastirjem, pa naj podirajo kamnite zidove ali pobijajo ovce in jagnjeta, zdaj pa se je zgodilo še tisto, česar so se vsi nabolj bali: divji prašič je napadel človeka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Travmatični dogodek je za Novi list opisal Livio Hrelja iz Ivanj, majhne vasice na severu otoka: "Okoli 8. ure zjutraj sem pri hiši, na ograjenem pašniku, kjer z ženo rediva ovce, slišal nemočno blejanje ovac. Ko sem vstopil na pašnik, sem opazil, da manjka eno jagnje. Posumil sem, da je na pašnik zašel divji prašič, ker se to pozimi pogosto dogaja."

Divjo svinjo je res kmalu izsledil: "Poskušal sem jo pregnati s pašnika, a se je zaletela v mrežo. Potem se je obrnila proti meni in me vsa okrvavljena mrzlično napadla. Nisem vedel, kako naj se branim. Zgrabil sem prvi kamen pri roki in ga z razdalje približno treh metrov zalučal proti divjemu prašiču, težkemu okoli 60 kilogramov."

"Kamen je svinjo samo oplazil, na srečo je bil v bližini še drug kamen, s katerim sem jo zadel v glavo in ubil. Moj strah in stres v tistem trenutku sta bila neopisljiva in to lahko razume samo nekdo, ki je kaj podobnega doživel," je še dejal.

Za Livia to sicer ni bilo prvo bližnje srečanje z divjim prašičem, saj ti pogosto zaidejo na pašnik, pa čeprav je ograjen z 120 centimetrov visoko mrežo z lesenimi količki, ker zunaj, zlasti pozimi, nimajo dovolj hrane. Tamkajšnji lovski družini je Livio poslal pismo, v katerem jih je seznanil s problematiko, preko razpisa ministrstva za kmetijstvo pa si prizadeva, da bi mu postavili električnega pastirja, vendar pozitivnega odgovora še ni prejel.