Smrtonosna ameba

Spiral si je nos in staknil parazita, ki mu je požrl možgane

M. T. V.
3. 3. 2023, 09.19
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 09.25
Deli članek:

Na Floridi je umrl moški, ki se je okužil z vodo iz pipe, ki je bila očitno okužena z zemeljsko amebo, ki povzroča primarni amebni meningoencefalitis.

Profimedia
Zemeljska ameba skozi nos pride do možganov.

Na jugozahodu Floride je umrl moški, ki se je okužil z redko amebo, ki se hrani z možgani. Gre za parazita, imenovanega zemeljska ameba (Naegleria fowleri), ki živi v predvsem toplih sladkih vodah, kot so reke, jezera in bazeni.

Pokojnik se je najverjetneje okužil s spiranjem nosu z vodo iz pipe, menijo zdravniki. Ameba namreč v človeške možgane pride skozi nosno sluznico, medtem ko zaužita skozi usta ni nevarna, saj jo želodčna kislina ubije. Ko se parazit zasidra v možganih, povzroči primarni amebni meningoencefalitis oziroma negleriozo, bolezen, ki izbruhne v nekaj dneh, pa se kaže kot glavobol, vročina, dezorientacija, halucinacije in bruhanje. Smrtnost je izredno visoka – od 154 Američanov, ki so se s tem parazitom okužili v zadnjih šestdesetih letih, so preživeli le štirje.

Kako je lahko moški staknil okužbo z vodo iz pipe, inšpektorji še preiskujejo, saj bi moral parazita ubita zadostna kloriranje. Sicer zdravniki proti okužbi priporočajo, naj si ne spiramo nosu z neprečiščeno vodo, med prhanjem in umivanjem obraza pazimo, da nam voda ne zaide v nos, v bazenih in jezerih pa uporabljamo nosno ščipalko.

Primeri okužb z zemeljsko amebo so sicer znani tudi v Avstraliji, Srednji in Južni Ameriki, na novi Zelandiji, posamezne pa so zaznali tudi v Angliji, na Češkem in v Italiji.