Tihotapci

Kriminalisti zašili slovenske kriminalce, ki so računali 5000 evrov po glavi

S.R.
10. 2. 2023, 15.05
Deli članek:

Slovenski kriminalisti so danes predstavili podrobnosti več mesecev trajajoče preiskave, ki so jo izvajali v sodelovanju z varnostnimi organi Avstrije, Madžarske in Italije ter ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije na GPU in Europola.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična.

V mednarodni kriminalistični preiskavi, povezani z nedovoljenimi migracijami, ki so jo nedavno zaključili slovenski kriminalisti, je sodelovalo 125 kriminalistov mariborskih kriminalistov in policistov, ki so jim pomagali še policisti iz Ljubljane, Celja in Novega mesta. Preiskava je bila usmerjena zoper člane mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo in iz Srbije preko Madžarske v Avstrijo.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so se v središču preiskave znašli 52-letnik z okolice Ptuja, ki je bil vodja hudodelske združbe, ter njegova sodelavca, in sicer 41-letnik, ki prav tako prebiva v okolici Ptuja, in 43-letnik iz Dolenjske. Vsi trije so slovenski državljani, pri čemer je 43-letnik tako imenovan povratnik, saj so ga zaradi istih dejanj prijeli že v Kopru, a je s kriminalnim poslom nadaljeval takoj, ko je odkorakal na prostost. Po aretaciji v Kopru je sicer mesec dni preživel v priporu.

V Avstrijo peš

S prikritimi preiskovalnimi ukrepi so ugotovili, da je trojica iskala voznike, ki so tujce od madžarske meje vozili v neposredno bližino avstrijske meje, pri čemer je vodja sodeloval z organizatorji iz Grčije in Srbije. Organiziral je prevoze večjega števila tujcev v večjih kombiniranih vozilih, hkrati pa so prevažali celo po 37 tujcev. Ti so pred tem s pomočjo vodičev nezakonito prestopili srbsko-madžarsko mejo. Tam so jih prevzeli in jih čez Madžarsko odpeljali do neposredne bližine avstrijske meje. Slednjo so nato prečkali peš ter se predali avstrijskim policistom in zaprosili za mednarodno zaščito.

V celotni preiskavi je sodeloval tudi Europol, kriminalisti pa za različna kazniva dejanja sumijo 13 oseb, vključno z 10 državljani Slovenije, 44-letno državljanko Slovenije, državljanko Srbije ter državljanom Bosne in Hercegovine. Teh 13 osumljencev je skupaj s še neidentificiranimi osebami tvorilo kriminalno združbo.

Skupno zaslužili več kot 3 milijone evrov

Kriminalna združba je migrante brez urejenega statusa iz Srbije vozila v Avstrijo, pri čemer je moral posamezni tujec za celotno pot do prve do ciljne države odšteti od 15.000 do 20.000. V času kriminalistične preiskave so v najmanj 16 uspešno izvedenih prevozih prepeljali najmanj 212 tujcev.

Za pot od Srbije do Avstrije so naši kriminalci računali dodatnih približno 5000 evrov po glavi. Kriminalci, ki so s to dejavnostjo zaslužili najmanj 100.000 evrov, z vidika celotne poti pa celo več kot 3 milijone evrov, so se ob tem oglaševali tudi na družabnih omrežjih, kjer so objavljali tudi posnetke uspešno opravljenih prevozov.

V zaključnih aktivnostih so v okviru hišnih preiskav zasegli več kosov orožja, in sicer avtomatsko puško, polavtomatsko pištolo, dušilce zvoka, lovsko puško z nameščeno optično napravo in več kot 2300 kosov različnih vrst streliva. Med drugim so zasegli so tudi približno 9 kilogramov posušenih rastlinskih delcev in 10 gramov bele praškaste snovi, seveda droge.

Trend podoben kot v preteklih letih

Vodja oddelka za kriminalne združbe v sektorju za organizirano kriminaliteto v upravi kriminalistične policije GPU Damijan Roškarič je navedel, da trend na področju nedovoljenih migracij, kar zadeva vstope v schengensko območje, ne odstopa bistveno od preteklih let. Policija je sicer lani obravnavala več kot 240 dogodkov, v okviru katerih so prijeli več kot 300 tihotapcev. Slednji so pretihotapili več kot 220 migrantov brez urejenega statusa. Januarja letos pa so obravnavali več kot deset dogodkov, pri čemer so priprli več kot 15 tihotapcev.

Po navedbah vodje oddelka za upravljanje meja v sektorju mejne policije v upravi uniformirane policije GPU Tomaža Pavčka je bilo med več kot 32.000 tujci, ki so lani na nedovoljen način prestopili slovensko mejo, največ državljanov Afganistana in Burundija. Pojasnil je še, da je trend prihodov do oktobra naraščal, od takrat pa se zmanjšuje. Poleg hladnejših mesecev je po njegovih navedbah to tudi posledica sprememb vizumske politike v nekaterih državah na Zahodnem Balkanu. Januarja letos so v Sloveniji sicer zabeležili za 250 odstotkov več migrantov brez urejenega statusa kot lani, a zanimivo ne na južni meji, kjer so zabeležili upad.