Nizkotni nagibi

Usoda morilca naj bi bila znana do konca meseca

J.V.
11. 2. 2023, 16.50
Posodobljeno: 11. 2. 2023, 20.25
Deli članek:

Po skoraj dveh letih od zločina se sojenje nekdanjemu policistu bliža koncu.

Robert Balen/Večer
Žarko Gorenjc je svojo ženo Jasno zadavil s pasom kopalnega plašča.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču dobiva epilog sojenje Žarku Gorenjcu, obtoženemu umora 36-letne žene Jasne 5. marca lani v domači hiši v Dolah pri Polici v občini Grosuplje. Po obtožbi jo je tega dne, med 3. in 5. uro zjutraj, zadavil s pasom kopalnega plašča. Nekdanji policist, magister ekonomskih in poslovnih ved, zaposlen v Banki Slovenije, se je še istega dne skupaj z očetom oglasil na policiji in se predal. Tožilci mu očitajo umor iz nizkotnih nagibov, žena je namreč hotela ločitev in deljeno skrbništvo nad hčerko.

Obtoženi se zagovarja, kako je bil on njena žrtev, da je vršila totalen nadzor nad njegovim življenjem. Kot da bi poslušali zgodbo oškodovanke. Nad njim se je, pravi on, znesla tudi tisto noč, ko je umrla. Svoje dejanje sicer obžaluje, dogajanja pa se zaradi pomirjeval in kokaina ne spominja čisto natanko. "Skušal sem jo pomiriti, med prerivanjem mi je celo zlomila prst. Naslednje, česar se spomnim, je, kako sem slonel nad njo. Okoli vratu je imela pas kopalnega plašča, roke pa zvezane. Strmel sem vanjo, jo stresel, a je nisem mogel obuditi," je na enem od narokov pojasnil sodniku Bernardu Tajnšku.

Svet24
Hiša groze.

Ključno vprašanje je, kakšno je bilo obtoženčevo duševno stanje v usodnih trenutkih. Mnenja o tem so izdelali že trije izvedenci psihiatrične stroke in klinična psihologinja. Medtem ko sta se dva psihiatra strinjala, da je bil obtoženi v času dejanja prišteven in je imel dejanje v oblasti, do psihotičnega zdrsa, v katerem bi izgubil stik z realnostjo, pa da ni prišlo, je po drugi strani psihiater, ki ga je angažirala obramba, zatrdil, da je to vsekakor mogoče. Z njim se je strinjala tudi klinična psihologinja. Kakor koli. Sojenje se bo nadaljevalo v ponedeljek, grozi mu do 30 let zapora, sodba pa naj bi bila na prvi stopnji izrečena do konca februarja.