železniška nesreča

V trčenju dveh vlakov pri Barceloni ranjenih več kot 150 ljudi

M. T. V./STA
7. 12. 2022, 11.07
Posodobljeno: 7. 12. 2022, 14.23
Deli članek:

Tri osebe so odpeljali v bolnišnico, večina pa je utrpela le lažje poškodbe, poroča katalonska tiskovna agencija CatalanNews.

Facebook
Na postaji v Barceloni sta trčila vlaka.

Nesreča se je zgodila danes ob 7.50 zjutraj na postaji Montcada i Reixac - Manresa na obrobju Barcelone. Vlaka sta potovala v isto smer in sta trčila, ko je bil eden od njiju parkiran na postaji, poročanje lokalnih medijev povzema BBC. Na kraj nesreče je hitro prispelo 18 reševalnih vozil, ki so poskrbeli za poškodovane potnike, in gasilci, ki so jim pomagali pri evakuaciji. Zaradi nesreče pa je bil na več progah za kratek čas prekinjen železniški promet, so sporočile španske železnice Renfe. Čeprav je bilo poškodovanih vsaj 155 potnikov, na srečo mrtvih in huje ranjenih ni bilo, tri osebe so odpeljali v bolnišnico, večina pa je utrpela le lažje poškodbe, poroča katalonska tiskovna agencija CatalanNews.

Ena od potnic je za El Periódico de Catalunya dejal, da je trku najverjetneje botrovala gosta megla. "Nič se ni videlo in ko smo se pripeljali do postaje Montcada, je naš vlak trčil v vlak, ki je že stal na postaji. Na srečo je vlak peljal počasi in ni bil pretirano poln. A trk je bil vseeno močan, odneslo nas je s sedežev, bilo je nekaj razbitega stekla, več ljudi je krvavelo iz nosu, nekateri so si poškodovali kolena, veliko je bilo prask, nekaj joka in krikov," je po nesreči dejala potnica Míriam Baró.

"Vlak, ki je trčil v drugi mirujoči vlak je vozil zelo počasi, vendar so ljudje, ki so stali, padli in se poškodovali. Govorimo o številnih modricah in nekaj poškodbah glave, vendar nič resnega," je potrdil tudi predstavnik reševalnih služb Joan Carles Gomez.

Oblasti so že uvedle preiskavo o vzroku nesreče. "Na srečo ni bilo hudih poškodb. Naši vlaki delujejo dobro, čeprav se včasih takšnim nesrečam ali trkom ni mogoče izogniti. Če se bo po preiskavi izkazalo, da je treba sprejeti ukrepe za zagotovitev delovanja naših vlakov, bomo to vsekakor storili," je dejala španska ministrica za promet Raquel Sanchez.