Vzpostavili bi drugi rajh

V Nemčiji aretirali 25 desničarjev in nekdanjih vojakov, ki so načrtovali državni udar

E. J.
7. 12. 2022, 09.49
Posodobljeno: 7. 12. 2022, 11.05
Deli članek:

V racijah po Nemčiji so aretirali 25 ljudi, osumljenih poskusa nasilnega strmoglavljenja vlade. Nemški mediji navajajo, da gre za skupino skrajnih desničarjev in nekdanjih vojaških častnikov, ki so nameravali vdreti v poslopje parlamenta in prevzeti oblast.

profimedia
Racije so potekale v večjem delu Nemčije, dve osebi pa so aretirali v Avstriji in Italiji.

Kot ključna oseba za njihove načrte se omenja moški, ki ga opisujejo kot princa in se imenuje Heinrich XVII. Star je 71 let. Domnevni vodji sta med prijetimi v 11 nemških deželah, so sporočili zvezni tožilci, poroča BBC. Med zarotniki naj bi bili člani skrajnega gibanja Reichsbürger (Državljani rajha), ki jim nemška policija zaradi nasilnih napadov in rasističnih teorij že dlje časa sledi. Tudi ta skupina noče priznati sodobne nemške države.

profimedia
Pri iskanju zarotnikov sodelujejo vsi, tudi nemške policijske taktične enote, Spezialeinsatzkommando Polizei oziroma SEK.
Ocenjujejo, da je okoli 50 moških in žena v skupini, ki je nameravala strmoglaviti nemško republiko in jo nadomestiti z novo državo na podlagi Nemčije iz leta 1871 oziroma imperija, bolj znanega kot drugi rajh. "Še vedno nimamo imena za to skupino," je dejala tiskovna predstavnica nemškega zveznega tožilstva. Racije so potekale v večjem delu države, dve osebi pa so aretirali v Avstriji in Italiji, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Pridržane naj bi zaslišali čez dan.

Prevzem oblasti z državnim udarom, nasiljem in poboji

Pravosodni minister Marco Buschmann je tvitnil, da poteka velika protiteroristična operacija in domnevno "načrtovan oborožen napad na ustavne organe", odzval se je tudi zvezni tožilec in dejal, da je skupina od novembra 2021 načrtovala nasilni državni udar. Pomemben del zarote za državni udar so bili tudi nekdanji pripadniki vojske, med njimi so bili nekdanji elitni vojaki iz specialnih enot. Zarotniki so tudi že imeli načrte za vladanje Nemčiji, je še sporočilo zvezno tožilstvo, člani pa so dejali, da » jim je bilo jasno, da lahko svoje cilje uresničijo le z vojaškimi sredstvi in ​​nasiljem nad državnimi predstavniki«, kar je vključevalo izvajanje pobojev.

Javna radiotelevizija ZDF je poročala, da je bil del zarote tudi nekdanji skrajnodesničarski član spodnjega doma parlamenta, Bundestaga, ki naj bi bil imenovan za pravosodnega ministra skupine, s princem Heinrichom kot vodjo.