GOLJUF NA KRANJSKEM

Tujim delavcem prodajal lažna potrdila o začasnem bivanju

M. T. V.
13. 9. 2022, 10.12
Posodobljeno: 13. 9. 2022, 10.18
Deli članek:

Tujec, ki že nekaj časa biva v Sloveniji, drugim tujcem preprodajal ponarejena potrdila z lažno nastanitvijo in zaslužil »nekaj deset tisoč evrov«.

Profimedia
Tujcem prodajal lažna potrdila.

Kranjski policisti so odkrili tujca, ki v Sloveniji sicer biva že dlje časa, ki je državljanom Kosova prodajal ponarejena potrdila o začasnem bivanju. Tujci so si preko osumljenca urejali nastanitev zaradi statusa in dela v Sloveniji, za storitev pa so mu seveda dobro plačali. Policisti pravijo, da je goljuf v zadnjih dveh letih na ta način 'zaslužil' več deset tisoč evrov. Nič hudega sluteči tuji delavci so verjeli, da bodo imeli ob prihodu v Slovenijo urejene papirje in da jih čaka nastanitev, v resnici pa so bila potrdila o začasnem prebivanju upravnih enot ponarejena, nastanitev pa lažna, ker je dejansko ni bilo. V preiskavi so policisti zasegli tudi ponarejena potrdila.

Policija poziva tujce, ki so bili oškodovani na tak način, naj se jim javijo, ker to pomeni, da v Sloveniji najverjetneje nimajo ustrezno urejenega statusa in bi ga morali še urediti. Neurejen status pomeni nezakonito stanje.

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj so v zadnjem letu
in pol podali tudi okoli 900 pobud za razveljavitev dovoljenj za prebivanje
in delo ter okoli 1.000 pobud upravnim enotam za ugotavljanje prebivališča
tujcev. Ukrepov, vezanih na poslovanje in zaposlovanje, je bilo 83. Obravnavali so tudi 122 kaznivih dejanj, ki so povezana z zlorabo socialne, delavske in tujske zakonodaje (gre za prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, kršitev temeljnih pravic delavca, goljufije in ponarejanje listin).