Brutalno umorjena

Ženo zadavil s pasom; trdi, da je bil on žrtev

M.R.
8. 3. 2022, 11.52
Posodobljeno: 8. 3. 2022, 11.58
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje Žarku Gorenjcu, ki ga obtožnica bremeni umora žene Jasne 5. marca lani v domači hiši v Dolah pri Polici v občini Grosuplje. Zdi se, kot da smo v zagovoru obtoženca poslušali zgodbo umorjene.

Robert Balen/Večer
V uvodu zagovora je opisal svoj bliskoviti vzpon od policista do bančnega strokovnjaka.

Po obtožbi jo je kritičnega dne, med tretjo in peto uro zjutraj, zadavil s pasom kopalnega plašča, da je 36-letnica po minuti ali dveh izgubila zavest in umrla. Tožilci mu očitajo umor iz nizkotnih vzgibov, ker ga je hotela zapustiti, poiskala naj bi celo pravni nasvet, kar mu je tudi povedala. Nekaj ur kasneje se je magister ekonomskih in poslovnih ved, zaposlen v Banki Slovenije, skupaj z očetom oglasil na policiji in se predal.

Toda na predobravnavnem naroku januarja krivde ni bil pripravljen priznati. Včeraj je podal svoj zagovor, na dodatna vprašanja pa ni bil pripravljen odgovarjati. Trdi, da je bil žrtev družinskega nasilja on. Svoje dejanje sicer »iskreno obžaluje«. Dogajanja pa se zaradi pomirjeval in kokaina ne spominja natančno. V uvodu zagovora je opisal svoj bliskovit karierni vzpon od policista do enega največjih izvedencev pri nas za področje preprečevanja pranja denarja. Deset let je bil zaposlen v Banki Slovenije, dan pred tragedijo bi moral napredovati. V prostem času rad bere, piše poezijo, kolesari, deska na snegu, se vozi z motorjem, ima opravljen izpit za voditelja čolna, je član plavalnega kluba Ilirija, smo izvedeli.

Svet24
Dole pri Polici, prizorišče družinske tragedije, brutalnega umora

Skupno sobivanje je preraslo v zvezo

Do leta 2009 je bil v treh partnerskih zvezah, vse so se končale sporazumno zaradi drugačnih pogledov na svet. Z eno od bivših ima tudi sina. Leta 2010 je kupil hišico na podeželju in se umaknil v mir in naravo ter se zaklel, da je z zvezami opravil. Kmalu po tem se je pri njem nastanila Jasna, njegova dolgoletna prijateljica. Čeprav ni imel tega namena, je »skupno sobivanje sčasoma preraslo v zvezo«. Jeseni leta 2015 jo je ob neki priložnosti prevaral, kar ji je tudi povedal, maja leta 2017 sta se poročila, avgusta 2018 se jima je rodila hči. »Bil sem v devetih nebesih,« je poudaril. V nadaljevanju pa je opisal, kako drastično se je po rojstvu hčerke spremenil njen odnos do njega, kako ga je poniževala, žalila, manipulirala s sorodniki, govorila, da ima ljubico, »še posebno, če je bil prisoten alkohol«. »Zaradi njenega nasilnega obnašanja sem se počutil razčlovečenega,« je dejal in nadaljeval, da si je moral poiskati psihološko pomoč.

Prešibek za iskanje pomoči, občasno zadrogiran

Po besedah obtoženca je žena vršila popoln nadzor nad njegovim življenjem. Na mobilni telefon naj bi mu namestila sledilno aplikacijo. Začela mu je groziti, da bo njegovim staršem in delodajalcem povedala, da se rekreativno drogira. »Skrbelo me je, da bo grožnje uresničila, postal sem bleda senca samega sebe, zapiral sem se vase, ponoči nisem spal, bil sem živčna razvalina,« je opisoval. Trdi, da ga je leta 2019 med praznovanjem njegovega rojstnega dne zastrupila, da je za pet dni in pet noči obležal v postelji, ona pa je stala ob njem, se smejala in ga zbadala, da bo zdaj videl, kaj se zgodi s človekom, ki jo prevara. »Žal mi je, da o teh zadevah nisem obvestil centra za socialno delo in policijo, vendar tega nisem zmogel, saj je bil na eni strani občutek sramu, nisem želel izpasti šibek,« je poudaril. Pa tudi, da zaradi občasnega uživanja kokaina ni hotel stika z uradnimi organi; skrbelo ga je tudi zaradi hčerke.

Štiri dni pred umorom ji je predlagal ločitev

Štiri dni pred inkriminiranim dejanjem je le predlagal, da se ločita in uredita deljeno skrbništvo nad hčerko, vendar Jasna po njegovih besedah ni želela »konstruktivno sodelovati«. Nekaj dni sta se prepirala, dokler ni usodne noči prišla v njegovo sobo (od rojstva hčerke sta spala ločeno) in se verbalno znesla nad njim, češ da ji je uničil življenje. Poskušal jo je pomiriti, ona pa naj bi mu zlomila prst. Kaj se je dogajalo po tem, ne ve, saj je pred spanjem vzel pomirjevala in malo kokaina, ker je bil »razrvan«, zavedel se je šele, ko se je sklanjal nad njenim truplom. »Strmel sem vanjo, vendar ji nisem mogel več pomagati,« je dejal. Potem si je v gozdu poskušal vzeti življenje, a je naposled poklical starše in odšel na policijo. Za umor iz nizkotnih vzgibov Gorenjcu, ki v preteklosti še ni bil kaznovan, grozi najmanj 15 in največ 30 let zapora.

Njeno življenje je postalo last morilca

O umoru 36-letnice, ki je delala v referatu na naravoslovnotehniški fakulteti, se je lani spomladi veliko pisalo tudi zaradi javne izpovedi njene mame.

»Sprašujem se in obsojam se, ker nisem odločno posegla vmes, ko sem gledala, kako moja hči povsem izžeta in utrujena od vseh maltretiranj izgublja življenjsko energijo. Nisem vedela, kaj vse se dogaja za štirimi stenami, v katere je bila zadnja tri leta vse bolj ujeta. Nisem hotela biti zlobna tašča in se vmešavati. Sama mi ni hotela tožiti, ampak sem vedela, da se nekaj hudega dogaja. Nisem posegla vmes, in se zdaj počutim krivo, da je bolečina še večja. Hotela je zadeve reševati mirno, s pogovorom, pa prek centra za socialno delo. To mi je povedala. In povedala je, da bo počasi urejala zadeve, po mirni poti, samo da ji ne bi vzel otroka,« je Inštitut 8. marec poobjavil njen zapis.

»Tudi na centru za socialno delo so ji povedali, da ne more kar tako, pa čeprav je bila trpinčena, oditi z otrokom, ker je otrok od obeh. In je čakala in trpela. In njeno življenje je postalo last morilca! Kdo bo zdaj punčki razložil, da njene mamice ni več, da jo je umoril njen preljubi očka? Zelo ga ima rada in zdaj je ostala tudi brez njega, ker je v priporu. Kaj vse je trpela, niti ne vem, ker mi je hotela prizanesti. Delno se je zaupala svoji sestri, delno nekaterim prijateljicam, ki jih zadnje čase ni smela obiskovati, se z njimi pogovarjati. Vedno je bila kontrola, tudi ko je prišla k meni na obisk; kje je, s kom je ... Morda je pred mano molčala, ker sem obe hčerki učila spoštovanja drugih in sebe,« je med drugim zapisala mama umorjene.