Sojenje Nizozemcu v Portorožu

Pričanje napadenega Makedonca: “Bil sem ves krvav”

Sijan Pretnar / Primorske novice
4. 3. 2022, 05.55
Posodobljeno: 3. 7. 2023, 16.10
Deli članek:

Na sojenju Nizozemcu, obtoženemu poskusa uboja, je pričal napadeni makedonski državljan

Primorske novice
Nizozemec zanika svojo krivdo, pravi da sta ga napadla Makedonec in njegov prijatelj.

“Ves sem bil krvav,” je v sredo na sojenju 28-letnemu Nizozemcu sodnici odgovoril 33-letni makedonski državljan, ki je lani poleti v Portorožu preživel napad z nožem. Tožilstvo je proti Nizozemcu, ki je delal v lunaparku v Luciji, vložilo obtožnico zaradi poskusa uboja, a obtoženi očitkov ni priznal.

Zdravko G. je včeraj na koprskem okrožnem sodišču, kjer zaradi poskusa uboja sodijo 28-letnemu Brianu Johannesu A. Boerkampu, opisal dogajanje pred usodnim srečanjem v Portorožu. S prijateljem sta se 17. julija lani najprej zvečer dobila na pijači v Kopru, okoli 22. ure sta prišla v Lucijo, pojedla kebab in se odpravila v Portorož. Tam sta se v enem od lokalov srečala še z enim znancem. Spoznali so dekle in dva fanta, ki so sedeli za bližnjo mizo.

Skupaj so odšli v Pergolo. Zdravko G. je za vse plačal 50 evrov vstopnine, dogovorili so se, da bodo ostali plačali pijačo. Ker je imelo dekle le bančno kartico, jo je pospremil do bližnjega bankomata, med vračanjem v nočni lokal pa se je zapletlo.

Videl je, da se je prijatelj pogovarjal z dvema moškima. “Vprašal sem, če je kakšen problem,” je povedal. Takrat pa je prišlo do prerivanja, njegov prijatelj ga je odrinil stran, drugega moškega pa njegov prijatelj. Med prepiranjem je Zdravka G. njegov prijatelj opozoril, da ima eden od moških nož. “Poskušal sem se ubraniti z večjim stolom ... Večkrat me je porezal. Potem sta zbežala proti plaži,” je opisal.

Prijatelj mu je povedal, da je porezan tudi po zadnji strani. Iz Pergole so poklicali reševalce. Pred njihovim prihodom je obsedel na pločniku, nato pa so ga odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer so ga oskrbeli.

“Če sem jaz njega zabodel, zakaj potem ni bilo na tleh njegove krvi, ampak samo moja,” je Boerkamp vprašal 33-letnega makedonskega državljana, ki začasno živi v Luciji. “Spredaj sem bil ves krvav, majica je bila krvava tudi zadaj,” je odgovoril Zdravko G.

Odvetnika  Aljošo Štamparja Strojina je zanimalo, ali je tistega dne napadeni jemal zdravila. “Ne, vzel sem zelo malo kokaina. To je bilo v začetku noči,” je odgovoril. Popil je tudi štiri ali pet piv in pokadil makedonsko cigareto. Odvetnik ga je vprašal, zakaj tega o kokainu ni povedal že v preiskavi, ko ga je to izrecno vprašal in mu očital, da laže. “Imel sem svoje razloge,” je odvrnil, ni pa želel odgovoriti na vprašanje, kdo mu je dal kokain. Pojasnil je, da je tisti večer prvič v življenju poskusil kokain.

Zaradi kokaina odvetnik predlaga izvedenca

Odvetnik je sodnici Orjani Trunkl predlagal, da postavi izvedenca medicinske stroke, ki bi ugotovil, kako sta alkohol in kokain vplivala na Makedončevo ravnanje in sposobnost razumevanja dogajanja v tisti noči, ter koliko kokaina in kdaj ga je glede na rezultate toksikološke preiskave zaužil. Toksikološka analiza je pokazala, da je imel poleg kokaina v krvi tudi dva metabolita te prepovedane droge. Tako bi po odvetnikovem prepričanju lahko mimogrede preverili tudi verodostojnost priče.

Državna tožilka Vesna Medica ni nasprotovala postavitvi izvedenca toksikološke stroke, ki bi lahko pojasnil, kako je kokain vplival na oškodovančevo zaznavo. Nasprotovala pa je temu, da bi se izvedenec ukvarjal s tem, koliko kokaina je zaužil Zdravko G. in z ugotavljanjem njegove verodostojnosti. Očitno s tem, da je poskusil kokain oškodovančeva družba ni bila seznanjena, pa tudi sicer to ni dejstvo, na katerega bi bil lahko nekdo ponosen, je dejala tožilka.

Obtoženi trdi, da ni uporabil noža

Obtoženi Boerkamp je v zagovoru na začetku sojenja povedal, da sta njega in rojaka, ki je tudi delal v lunaparku, napadla prav Makedonca, da ga je eden odrinil, zato ga je odrinil tudi on. Njegovemu rojaku naj bi nekdo zalučal stol v glavo, nakar naj bi se umaknila. “Nisem videl nobenega noža, nisem ga uporabil, na oblačilih oškodovanca nisem videl nobene krvi,” je v svojem zagovoru dejal Boerkamp. Branil se je, da ne potrebuje nobenega orožja, da je močan in da obvlada borilne veščine. Visok je skoraj dva metra, tehta pa približno 110 kilogramov. Zanikal je, da bi imel ob prepiru s seboj nož. Policisti so ga kasneje sicer našli v njegovem prebivališču. Povedal je, da ga je uporabljal pri delu v lunaparku.

Na sodišču so že zaslišali tudi Zdravkovega prijatelja, ki je potrdil, da z Nizozemcema nista imela nobenega spora in da je s pretepom začel Boerkamp. Videl je, da je imel Zdravko krvavo majico, nato pa še nož v obtoženčevi roki.

Sodni izvedenec medicinske stroke Tomaž Zupanc je na prejšnji obravnavi pojasnil, da je Makedonec utrpel dve vbodni rani, eno v trebuh, drugo v prsni koš. Vboda sta se ustavila v podkožju in nista prodrla v telesno votlino. Poudaril pa je, da vsaka vbodna rana lahko ogrozi življenje napadenega.

Ranil ga je z nožem na preklop

Boerkamp naj bi po obtožbi Makedonca zabodel z nožem na preklop, ki je imel desetcentimetrsko rezilo. Najmanj dvakrat naj bi sunkovito zamahnil proti prsnemu košu in ledvenemu delu napadenega. Pod ključnico naj bi mu prizadejal centimetrsko rano, na ledvenem delu hrbta pa rano, dolgo 1,5 centimetra in globoko tri centimetre.