Brutalno, nepojemljivo

Peklenski starši, ki so dvignili roko nad lastne otroke

Samo Strel
2. 10. 2021, 17.06
Posodobljeno: 2. 10. 2021, 17.06
Deli članek:

Na Hrvaškem razburja javnost zločin Haralda Kopitza, osumljenega umora štiriletnega sina in sedem let starih dvojčkov. Otroke naj bi omamil s tabletami in zadušil, potem pa neuspešno poskušal soditi še sam sebi. Tragične zgodbe staršev, ki so v prerani grob pognali svoje lastne otroke, poznamo tudi pri nas.

Facebook
Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi

Hrvaško javnost razburja zločin Haralda Kopitza, avstrijskega državljana s prebivališčem v Zagrebu, ki je osumljen umora svojih treh otrok, štiriletnega sina in sedem let starih dvojčkov. Po pisanju hrvaških medijev naj bi jih zadavil, predtem pa morda še omamil s tabletami. Koktajl tablet je 56-letnik zaužil tudi sam, vendar zanj ni bil smrtonosen. Za storjeno mu grozi do 50 let zapora.

S sekiro se je svojega osemletnega sina in 13-letne hčerke novembra 1995 lotil tudi takrat 36-letni moški iz Divače. Z ženo sta se ravno ločevala. Usodnega dne je prevzel otroka in ju odpeljala v lovsko kočo na Gabrku. Hčerko je umoril v koči, sina pa pozneje v Divači.

Trojni umor je le zadnji v vrsti nečloveškega znašanja staršev nad lastnimi otroki, ki so v zadnjih letih polnila strani črnih kronik na Hrvaškem. Aprila letos je zaradi maltretiranja staršev umrla dve leti in pol stara deklica iz Nove Gradiške. Predlani je oče z balkona hiše na Pagu pometal štiri otroke, stare od pet do osem let, ki so pristanek na betonskih tleh sicer preživeli. Leta 2017 so na 33 let zapora obsodili Chiaro Pašić, ki je z blazino zadušila triletnega sina, njegovo truplo pa odvrgla v morje. Pa še bi se našlo podobnih morij. Podobno tragične starševske zgodbe poznamo tudi pri nas.

Za božič s kladivom nad hčerki in psa

Enainšestdesetletni Mariborčan Ivan Marolt je decembra 2003, dva dneva pred božičem, s kladivom za meso ubil hčerki, stari devet in enajst let. Nato je življenje poskušal vzeti še zunajzakonski partnerici, a ji je uspelo pobegniti. Dejanje je priznal in ga obžaloval ter se izgovarjal, da ga je storil v afektu. »Strgal se mi je film in nisem mogel več trezno razmišljati,« je dejal na eni od obravnav. Obsodilna sodba s 30-letno zaporno kaznijo je postala pravnomočna marca 2005.

Pobožna mati in spolni odnosi pred poroko

Februarja 2003 je takrat 59-letna Dragica Jalševac v domači kuhinji na Brezovici umorila 21-letno hčer Uršulo, študentko koprske pedagoške fakultete. Kaj se je usodnega večera dogajalo v družinski hiši, še danes ni povem razjasnjeno. Preiskovalci so precej časa tavali v temi, saj so verjeli trditvam družinskih članov, da je smrtonosna krogla v hišo priletela od zunaj. A so kmalu ugotovili, da je bila Uršula ustreljena od blizu, z razdalje manj kot 40 centimetrov, čeprav morilskega orožja niso nikoli našli. Poleg forenzičnih dokazov, na roki obtožene so namreč našli strelske delce, je sodnike prepričala tudi teza tožilstva o goreči pripadnosti družine krščanski veri. Mati naj bi bila bolestno pobožna in jo je motil hčerkin »moderni« način življenja, predvsem to, da je seksala pred poroko. Pravnomočno je bila obsojena na 12 let zapora.

STA
Kristina Mislej

Fantka in deklico zadušila med spanjem

Kristina Mislej je konec marca 2009 zadušila svoja speča otroka, štiri leta starega dečka in dve leti staro deklico. Tožilstvo je Mislejevi očitalo umora, storjena na zahrbten način, in zanjo zahtevalo dosmrtni zapor, koprski okrožni sodniki pa so jo brez materialnih dokazov zaradi slabo opravljenega dela kriminalistov spoznali za krivo uboja sina in hčerke ter pravnomočno obsodili na 20 let enotne zaporne kazni. Mislejeva se je med procesom zagovarjala, da je otroka umoril njej neznani storilec. Usodnega večera se po njenih besedah pri njih doma ni dogajalo nič nenavadnega. Ko je malčka spravila spat, se je vrnila v dnevno sobo in si ogledala film. Nato pa se je tudi sama okoli polnoči odpravila spat in ugotovila, da je nekaj narobe. Ker otroka nista dihala, je na pomoč poklicala očeta, zdravnika in reševalce, vendar dečku in deklici ni bilo več pomoči.

Hčerko in sebe pognal skozi okno

Marca 2011 je 42-letni oče svojo petletno hčerko vrgel iz devetega nadstropja stanovanjskega bloka v ljubljanskih Mostah, potem pa tudi sam skočil skoči okno. Za njeno življenje so se zdravniki borili več kot dva dneva, a so bile poškodbe, ki jih je utrpela ob padcu z višine okoli 25 metrov na parkiran avto, prehude. Dejanje je storil v času pogojnega izpusta iz zapora. Imel je namreč že dolgo in nasilno preteklost. Maltretiral je že svojo nekdanjo ženo, enako svojo novo partnerico, s kateri je imel nesrečno deklico.

Do smrti izmučila in shirala dvoletno Arino

Na Jesenicah je poleti 2016 umrla dva leti stara deklica Arina za posledicami možganskih poškodb, ki pa so bile le vrh ledene gore zlorabljanja in surovega ravnanja njenih staršev, mame Sande Alibabić in njenega partnerja Mirzana Jakupija. Poleg poškodb glave so izvedenci ugotovili tudi številne druge: več zlomljenih reber, raztrganine, opekline, vbodne rane, izbit zob. Deklico sta večkrat doma pustila samo, včasih ji je družbo delal pes. Sodili so jima za zanemarjanje in surovo ravnanje z mladoletno osebo, pet povzročitev lahkih telesnih poškodb, tri hude telesne poškodbe in posebno hudo telesno poškodbo, ki je vodila v smrt. Na obravnavah sta obtožena s prstom kazala drug na drugega, v priporu pa usklajevala svoji zgodbi. Alibabićevo, za katero so izvedenci ugotovili, da do svojih otrok ne čuti empatije, so pravnomočno obsodili na 23 let zapora, Jakupija pa na 21 let zapora.