Kriminalna združba

Droga, orožje in gotovina: zagrešili najmanj 29 kaznivih dejanj

L.K.
17. 12. 2020, 14.48
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 14.58
Deli članek:

13 osumljencev čaka kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve 29 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Začelo se je z lanskim letom, ko so mariborski kriminalisti posumili, da se dva v štajerski prestolni stanujoča moška ukvarjata s prepovedanimi drogami. Sčasoma so ugotovili, da sta v Mariboru organizirala mrežo preprodajalcev, ki so na ulici prodajali kokain, konopljo in ekstazi.

Drogo sta dobavljala od dobavitelja iz okolice Maribora in dveh iz Ljubljane.

Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve še več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu, kriminalisti še naprej zbirajo obvestila in dokaze. 

Kriminalisti so v času kriminalistične preiskave, ki je trajal od začetka leta 2019, zasegli 1,4 kilograma kokain in 120 gramov konoplje. Osumljenci so z nečednim početjem zaslužili najmanj 67.650 evrov, so sporočili z mariborske policijske uprave. 

Hišne preiskave

Mariborski kriminalisti so skupaj z ljubljanskimi kolegi zaključno akcijo izvedli predvčerajšnjim, ko so 11 osumljencem odvzeli prostost in jih strpali v pripor. Prav tako so v okviru zaključne akcije opravili devet hišnih preiskav, pri katerih so zasegli 330 gramov kokaina, 140 gramov konoplje, 17.000 evrov gotovine, hladne orožje in različne pripomočke za preprodajo drog. Če bi osumljenci zaseženo drogo prodali na črnem trgu, bi zaslužili 34.400 evrov.

Med hišno preiskavo pri enem izmed osumljencev v okolici Maribora so zasegli tudi 638 kilogramov rezanega tobaka. S tem v zvezi kriminalisti skupaj z delavci Fursa še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1 oziroma kaznivega dejanja tihotapstva po 250. členu KZ-1. Tobak bi mu na črnem trgu prinesel med 15.950 in 25.520 evrov.

Tudi "novinci"

13 osumljencev čaka kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve 29 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1.

Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Osem izmed osumljenih do zdaj še ni bilo obravnavanih za kazniva dejanja, štirje so že bili obravnavani za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, trije izmed teh tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja, eden pa za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Štiri osumljence so danes s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je
zoper vse štiri odredil sodno pridržanje. Ostalim so pridržanje odpravili, ko so prenehali razlogi, zaradi katerih so bili pridržani.