Tragedija na Koroškem

FOTO: Ponoči ga je ubil električni tok, policisti svarijo pred tovrstnim početjem ...

S.R.
17. 12. 2020, 09.32
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 11.30
Deli članek:

Po navedbah celjskih policistov je bila za tragedijo kriva nepravilna uporaba doma narejenega orodja.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Da je malo po polnoči na Ravnah na Koroškem osebo poškodoval električni udar, je poročala že Uprava za zaščito in reševanje. Na kraju so posredovali reševalci, a je oseba preminila. Iz PU Celje zdaj pojasnjujejo, da je zaradi udara električne energije umrl 45-letni moški. Nesreča se je po njihovih navedbah zgodila pri nepravilni uporabi doma narejene naprave za žganje lesa.

Celjski policisti še pojasnjujejo, da je to letos na Koroškem že drugi podoben primer. Maja so namreč tak primer obravnavali na območju Prevalj. Takrat je občan z doma izdelano napravo poskušal izžgati površino klubske mizice. Ko je vanjo zabil žeblje, priklopil napravo in površino polil, se ni zgodilo nič, zato je preveril stik in prijel krokodilčke na žebljih. Takrat je skozi njega stekel električni tok, a so dogajanje na srečo pravočasno opazili sosedje. Moškega so do prihoda reševalcev oživljali in mu tako rešili življenje. "Sinočnji dogodek se je za razliko od majskega končal tragično," so dodali.

PU Celje
Naprava iz majske nesreče na Prevaljah.

Opozorilo

Policisti so podrobneje pojasnili še, da gre v zgoraj navedenih primerih za posebne postopke, kjer se v leseno površino zabijeta dva žeblja, na katera se priklopita žici iz transformatorja, pri čemer domači izdelovalci najpogosteje uporabijo transformatorje iz mikrovalovk. Leseno površino rahlo zmočijo z vodo in sodo bikarbono, ob vklopu električnega toka pa se nato v leseno površino izžgejo razni zanimivi vzorci. Opozarjajo, da gre v "teh primerih za izjemno nevarne naprave, ki delujejo kot visokonapetostni transformatorji, saj izhodna velikost napetosti znaša več kot 2000 V, jakost pa več kot 1,3 A. Če je temu izpostavljeno človeško telo, lahko pride do smrti, ob daljši izpostavljenosti pa celo do zoglenitve trupla."

Ob tej priložnosti znova opozarjajo na previdnost vse, ki si s pomočjo spletnih navodil izdelujejo razne naprave, katerih uporaba izgleda na videz zelo enostavna, a pa v resnici izjemno nevarna.

PU Celje
Izžgati je poskušal površino klubske mizice.

PU Celje
Naprava iz majske nesreče na Prevaljah.

PU Celje
Naprava iz majske nesreče na Prevaljah.