To se ni zgodilo že zadnjih 130 let

FOTO: V zadnjih trenutkih so prosili za njegovo življenje, Trump se ga ni usmilil

S.R.
11. 12. 2020, 08.49
Posodobljeno: 11. 12. 2020, 08.57
Deli članek:

Pozivi k pomilostitvi so naleteli na gluha ušesa, obsojenega morilca Brandona Bernarda so usmrtili.

Profimedia
Brandon Bernard

S tem je administracija Donalda Trumpa prekinila običaj, da se z usmrtitvami v času predsednika v odhajanju počaka do zaprisege novega predsednika. Tega so ameriški predsedniki spoštovali zadnih 130 let. 

40-letni Brandon Bernard, ki so ga s smrtonosno injekcijo včeraj usmrtili v zaporu Terre Haute v Indiani, je bil na smrt obsojen leta 2000, in sicer zaradi dvojnega umora leta 1999. Zakonca Todda in Stacie Bagley je sicer s streli iz pištole umoril njegov pajdaš Christopher Vialva, ki so ga usmrtili septembra letos. Takrat 18-letni Bernard je bil eden od petih najstnikov, ki so Bagleyjeva oropali in ju prisilili, da sta sedla na zadnje sedeže avtomobila, kjer ju je takrat 19-letni Vialva nato ustrelil. Bernard je nato poskrbel, da je vozilo končalo v plamenih. Njegovi odvetniki so trdili, da sta oba zakonca najverjetneje umrla že pred požarom, da torej Bernard ni kriv umora, a je tožilstvo na drugi strani postreglo z dokazi, da je imela Stacie v dihalnem traktu prisotne saje, da je torej umrla zaradi vdihavanja dima. Neodvisni preiskovalec, ki so ga najeli Bernardovi odvetniki, je medtem trdil, da je bila ob požaru že »klinično mrtva.« Odvetniki so v olajševalno okoliščino navedli tudi, da je Bernard zgolj upošteval ukaze kolovodje Vialve, ki da se ga je bal. Preostali udeleženci v ropu in umoru so jo odnesli z zapornimi kaznimi, saj so bili v času kaznivega dejanja mladoletni. 

Profimedia
Brandon Bernard z mamo in sorojenci, ko je bil še najstnik.

Smrtonosna injekcija

Kakor koli, Bernard je bil obsojen na smrtno kazen, ki so jo izvršili včeraj. V zadnjih trenutkih je sicer prišlo do večurne zamude, saj so njegovi odvetniki na vrhovno sodišče in predsednika Trumpa naslovili še zadnjo prošnjo za pomilostitev, ki pa je bila zavrnjena. »Žal mi je. To je vse, kar lahko povem ter kar lahko opiše moje občutke danes in tistega dne,« so bile Bernardove zadnje besede, ki jih je naslovil na družino umorjenih zakoncev, poroča tiskovna agencija AP. Usmrtili so ga s smrtnim odmerkom pentobarbitala in ga za mrtvega razglasili ob 20.27 uri po lokalnem času (3.27 po srednjeevropskem času). Na svoji strani je imel veliko podpornikov, ki pa usmrtitve niso uspeli preprečiti. »Brandon je v 18. letu starosti naredil eno strašansko napako. A ni nikogar ubil, svojih dejanj v zločinu, ki je vzel življenja Todda in Stacie Bagley, pa se je do zadnjih dni sramoval in zanje čutil globoko obžalovanje,« je po usmrtitvi dejal njegov odvetnik Robert C. Owen. K pomilostitvi je pozivalo tudi pet od devetih še vedno živih porotnikov, ki so Bernarda leta 2000 obsodili na smrtno kazen. 

Profimedia
Brandon Bernard

Bernardova usmrtitev je le ena od petih zveznih usmrtitev, načrtovanih v zadnjih tednih Trumpovega predsedovanja. Če bodo izvršene tudi naslednje štiri, bo skupno število zveznih usmrtitev od julija letos, ko so jih po 17 letih premora znova začeli izvajati, naraslo na 13. Tako bo Trump postal predsednik, ki je bdel nad največjim številom zveznih usmrtitev v zadnjih več kot 100 letih.