Preživljajo zelo težke čase

»Naše življenje je trdo, brez marsičesa, kar imajo drugi, zato smo že zdavnaj pozabili na svoje želje«

Polona Krušec
11. 12. 2020, 06.55
Posodobljeno: 13. 10. 2023, 09.08
Deli članek:

Na družabnih omrežjih se je nedavno razširila zgodba tričlanske družine iz osrednje Slovenije z bridko usodo. »Naše življenje je trdo, brez marsičesa, kar imajo drugi, zato smo že zdavnaj pozabili na svoje želje,« so besede iz ust gospe Marjane, ki poskuša kljub vsemu ostati pogumna in optimistična.

P.K.
Ganjena Marjana je že nekaj ur po objavi njihove zgodbe na spletu prejela prve donacije.

Humanitarka Katarina Goričan je na facebooku opisala, kako človeka nevredno življenje živi Marjana z 19-letnim sinom in možem. Bivajo v tristo let stari hiši, ki se dobesedno seseda sama vase. Ker objekt ni bivalen, so si izbrali tistih 20 kvadratov v njem, ki so še kolikor toliko v spodobnem stanju, da jim nudijo zavetje. A samo to. To dom ni več.

Ker je bivalni del tako zelo majhen, v njem ne morejo imeti veliko. Bolna starša tako spita na 35 let starem kavču, ki po velikosti bolj spominja na malo večjo enoposteljno ležišče kot kaj več, sin pa ima manjšo posteljo poleg njune. »Njihova huda stiska je potrjena na vseh uradnih institucijah. Dobivajo pomoč države, a jim ne ostane skoraj nič, komajda za osnovno preživetje. Za hrano morajo čarati,« je povedala Goričanova.

Vsi trpijo

Njun 19-letni sin, ki je vesten dijak srednješolskega strokovnega programa, nikoli v življenju ni doživel brezskrbnosti, saj, kot še priča humanitarka, »že od njegovega rojstva živijo v hudi revščini in pomanjkanju«. Družino je zaznamovala tudi bolezen obeh staršev. Oče je invalid brez prstov na nogah, sicer sladkorni bolnik, ki je doživel srčni zastoj. Mama Marjana pa je huda srčna bolnica, nezmožna za delo, a na srečo se bo januarja lahko končno zaposlila kot moževa osebna asistentka. Vsi trpijo, vključno s fantom, ki bi za svojo družino naredil vse. Skromen je, ko ga vprašamo po željah: »Slušalke in novo računalniško miško bi rad. Pogrešam tudi tunino pašteto, pomfri in domače krvavice s kečapom.«

Zgodba se je po spletu širila kot blisk. Ljudje so ji prisluhnili s sočutjem, kajti, kar je sledilo, je presenetilo vse. Na tisoče delitev njihove zgodbe, na tisoče komentarjev, ki so izražali pripravljenost pomagati. In tako ima družina s pomočjo Katarine Goričan in dobrih Slovencev danes že poskrbljeno za veliko dobrin, ki jih nujno potrebujejo. Pojavljajo se donatorji različnih potrebščin, tisti, ki bi jim bili pripravljeni pomagati obnoviti hišo, dobrotniki z zdravili, oblačili in obutvijo ter mnogi drugi.

Facebook
Hiša dobesedno razpada. Tudi pogled v notranjost je žalosten in boleč.

Ves čas ji zvoni telefon

Družino, ki ne želi biti imenovana oziroma se izpostavljati širši javnosti, smo z donacijo hrane obiskali tudi mi. Mama Marjana nam je hitela pripovedovati, kako srečna je ob vsem, kar se dogaja, in kar ne more verjeti, koliko dobrih novic od vsepovsod prejema. »Vi si ne morete predstavljati, kako lepo nam je pri srcu. Nismo pričakovali, da bo ta objava imela tak doseg in da bo toliko ljudi pripravljenih pomagati. Že od pol sedmih zjutraj, še preden sem možu napravila zajtrk, je klical prvi dobrotnik in potem drugi, tretji in tako naprej. Stalno sem na telefonu in vmes me tudi zlomi od vseh čustev,« je dejala vidno utrujena od vsega dogajanja, a srečna in s solzami v očeh.

Tudi občina jim stoji ob strani

»Hvala vam, iskrena hvala vam in ostalim Slovencem! Ni mogoče razložiti z besedami, koliko nam pomeni to, kar počnete za nas. Milijonkrat hvala! Šokirana sem, vesela. Kar napišite, kako ganjeni smo. Pa župan občine Moravče je v hiši ravno zdaj. Nisem ga pričakovala, njegov prihod je bil popolno presenečenje. Tudi oni nam bodo pomagali, takoj so se zavzeli za nas,« je sporočila.