Drugega še iščejo

FOTO: Možje v modrem ujeli storilca, ki je razstreljeval bankomate. Gre za 34-letnega državljana Srbije z več identitetami

A.S.
7. 2. 2020, 13.34
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 14.39
Deli članek:

Drugega storilca še iščejo.

PU Koper
Do tatvin je prišlo v Divači, Pobegih, Senožečah, Spodnjih Škofijah in v Komnu.

Koprski policisti so v lanskem letu in letos obravnavali skupno tri primere razstrelitve bankomatov in dva poskusa vloma v bankomat na območju Policijske uprave Koper. Vse obravnavajo kot kazniva dejanja velikih tatvin, v treh primerih pa tudi kot kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

Do navedenih tatvin je prišlo v Divači, Pobegih, Senožečah, Spodnjih Škofijah in v Komnu. V treh primerih sta najmanj dva storilca z eksplozijo poškodovala bankomat, ki je bil nameščen v objekt banke. Nato sta odtujila denar in pobegnila. V Pobegih in Komnu pa do eksplozije ni prišlo. 

Koprski policisti in kriminalisti so kmalu posumili, da gre za ista storilca. Kazniva dejanja sta namreč izvrševala na manj prometnih lokacijah ter območjih v bližini državne meje z Italijo, so sporočili s PU Koper. 

Najmanj dva storilca

Storilca, ki sta imela zakrita obraza, sta pri izvrševanju tatvin uporabljala različne osebne avtomobile, s katerimi sta se na kraj pripeljala iz Italije in jo tja tudi ucvrla. Policisti sumijo, da gre za vozila, ki so bila predhodno ukradena na italijanskih tleh, na njih pa so bile nameščene ukradene registrske tablice. V vseh treh primerih eksplozije je bil uporabljen plin, za vse skupaj pa sta zlikovca potrebovala le nekaj minut. 

Večkrat spremenil identiteto

Policisti so z zbiranjem obvestil, mednarodnim policijskim sodelovanjem ter predvsem s forenzičnimi analizami ugotovili, da je pri izvrševanju najmanj dveh eksplozij in tatvin sodeloval 34-letni državljan Srbije, sicer po poreklu iz Bosne in Hercegovine. S pridobitvijo DNK profila storilca, so koprski policisti prek izmenjave podatkov v skladu s Prümsko pogodbo prejeli zadetek iz Nizozemske. 

Obenem so ugotovili, da je osumljeni v preteklosti večkrat spremenil svojo identiteto (ime in priimek), saj so ga zaradi aktivnosti na drugi strani zakona iskali policijski in pravosodni organi Bosne in Hercegovine (z mednarodno tiralico) in Hrvaške (z nacionalno tiralico). Storilec je v preteklosti na Hrvaškem, v BiH, Črni Gori, na Nizozemskem in drugod namreč večkrat vlamljal in kradel. Zaradi omenjenih kaznivih dejanj je imel tudi prepoved vstopa v schengensko območje.

Osumljeni se je nekaj dni pred vsako tatvino na naših tleh z različnimi vozili pripeljal iz Srbije v Italijo, kamor je po zločinih pobegnil in se na koncu tudi vrnil v Srbijo, vsakokrat preko Madžarske. 

Že v priporu

34-letnika so kriminalisti prijeli 19. januarja letos, na počivališču Pince, ki se nahaja na območju Murske Sobote, pet dni po zadnjem neuspešnem napadu na bankomat v Komnu. Naslednji dan so ga s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico na Okrožnem sodišču v Kopru, ta pa mu je odredila pripor.  

Zagrožena kazen za kaznivo dejanje velike tatvine je od enega do osmih let zapora. Prav toliko znaša tudi za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

Policisti drugega storilca še iščejo. Sumijo, da gre za pripadnika hudodelske združbe, ki podobne tatvine izvršuje tudi drugod po Evropi. 

V preteklih letih že vlamljali v bankomate

Na območju celotne Slovenije je bilo lani skupno šest vlomov v bankomate, leto prej pa 12. Na območju Policijske uprave Koper so pred letom 2019 nazadnje zabeležili takšno kaznivo dejanje leta 2011 v Senožečah. Zaradi eksplozije, ki so jo povzročili storilci, je nastala velika gmotna škoda, medtem ko denarja iz bankomata niso odnesli. Koprski kriminalisti so za to kaznivo dejanje kazensko ovadili več oseb z območja BiH. Povezave med njimi in osumljencem, prijetim sredi januarja, pa zaenkrat niso potrdili.