Na lovu za brivcem iz MAlče

Ugrabitelj 12-letne Monike se še izmika

A.S.
30. 12. 2019, 08.19
Posodobljeno: 30. 12. 2019, 19.45
Deli članek:

Policisti so prepričani, da 46-letni Ninoslav Jovanović alias "brivec iz Malče" meje ni prestopil. Moniki naj bi tik pred pobegom dejal, da ga živega ne bodo ujeli.

MUP
Ninoslav Jovanović ali "brivec iz Malče".

Spomnimo: 

Včeraj so našli 12-letno Moniko Karimanović iz Niša. Našli so jo na obrobju Pasjača v hiški, ki je bila nekoč v lasti ugrabiteljeve mame.

"Moj sin in jaz sva odprla vrata počitniške hišice, ki sedaj pripada moji tašči in zagledala brivca iz Malče ter deklico. Zelo nam je težko. Skrival se je kar v naši hiši," je za Kurir povedal Emil Živić, vaščan, ki je s sinom odšel do hiše, ko je slišal poziv policije, naj se opravijo ogledi vseh objektov v okolici. "Vrata so bila priprta, zaprl sem jih. Verjetno je takrat slišal hrup, sin ga je naslednji trenutek videl na oknu," je dodal. Vaščan je, da bi storilca prestrašil, sinu zakričal -"daj mi pištolo" - čeprav pri Živićevih strelnega orožja sploh ne posedujejo. 

Po besedah očividca je imel ugrabitelj pri sebi nož, medtem ko strelnega orožja ni opazil. Policisti pa so danes potrdili, da ima Jovanović tudi pištolo. Med drugim Kurir piše, da je imel pri sebi ves ta čas tudi mobilni telefon, a da ga je šele včeraj vklopil - tako naj bi ga tudi izsledili.

"Ko so policisti prišli na kraj in vstopili v hišo, jih je Monika prosila, naj je ne poškodujejo. To pomeni, da je nenehno manipuliral s tem otrokom," je povedala državna sekretarka Ministrstva za notranje zadeve Biljana Popović Ivković.

Facebook
Monika Karimanović

Še vedno v Srbiji

V obsežni iskalni akciji so udeleženi številni policisti in vojaki, nad njimi pa teren pregledujejo helikopterji. Po prvih informacijah naj bi Jovanović skušal pobegniti v Bolgarijo, a temu ni tako. 

Pri iskanju so bili policistom ponoči v pomoč tudi droni, načelnik srbske policije Vladimir Rebić pa je povedal, da je 95-odstotno prepričan, da se zločinec še vedno skriva znotraj meja Srbije. Sicer so za njim razpisali mednarodno tiralico, bežal pa naj bi peš. Kot pišejo srbski mediji naj bi sprva pobegnil iz vasi Pasjača proti Jasenoviku. Policisti pa so obkolili vas Malče. Sumijo, da se skriva ravno tam. Toda do večera ga še niso našli.

Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je sicer prepričan, da ga bodo kmalu prijeli: "To smo dolžni srbskim državljanom, to je naša služba". 

Monika je policistom, ko so jo našli, zaupala, da ji je ugrabitelj, tik preden je pobegnil, povedal: "Živ jim v roke ne bom padel"

Na ugrabitev se je pripravljal več mesecev

Jovanić se je, kot piše srbski portal Blic, na ugrabitev pripravljal več mesecev (še vedno ni jasno, ali je bila Monika naključna žrtev). 46-letnik je namreč v dekličini vasi delal kot gradbinec, deklico pa je tako nekaj časa opazoval.

Monikino zdravstveno stanje stabilno

Deklica naj bi bila po prvih podatkih zdrava. "Monika je pri zavesti, njeno zdravstveno stanje je stabilno, pogovorila se je tudi s psihologom," je včeraj povedal direktor niškega kliničnega centra Zoran Radovanović. Po poročanju srbskih medijev, naj bi imel otrok po telesu modrice.

Popović Ivkovićeva pa je danes potrdila, da je deklico ugrabitelj večkrat zlorabil in mučil. 

Striženje ga spolno vzburja

Žrtev je ugrabitelj sicer postrigel. Striženje žrtev je namreč zaščitni znak pedofila, ki je tudi na sodišču priznal, da ga striženje spolno vzburja. Že pred 25 leti se je za rešetkami znašel zaradi posilstva ženske in deklice znašel v zaporu, iz katerega so ga izpustili leta 2005. Istega leta je napadel dve deklici, pri čemer je eno posilil, obe pa je ostrigel. Znova je pristal za zapahi, izpustili so ga lani. Kmalu zatem je začel na družbenem omrežju Facebook iskati ženske, ki bi mu poslale svoje lase oziroma bi pustile, da bi jih ostrigel.