Leto dni po tragediji

Smrt Gašperja Tiča še vedno buri duhove

Sašo Avramovič/Novice Svet24
16. 6. 2018, 20.00
Posodobljeno: 16. 6. 2018, 20.01
Deli članek:

Pojutrišnjem, v ponedeljek, 18. junija, bo minilo točno leto dni od smrti slovenskega igralca Gašperja Tiča. Življenje mu je tistega dne v jutranjih urah vzel Stefan Cakić, ki mu je sodišče dosodilo osem let in pol zapora.

Pokojni Tič je prejemnik vrste stanovskih nagrad.

Bilo je lansko poletje, pisal se je 18. junij. Slovensko javnost je pretresla žalostna novica o smrti slovenskega igralca Gašperja Tiča. Sicer verjetno nikoli ne bomo izvedeli, kaj točno se je tistega dne zjutraj dogajalo v Tičevem stanovanju na Trubarjevi ulici v Ljubljani, a dejstvo je, da mu je usodne rane z nožem zadal Stefan Cakić. Mladenič je to na predobravnavnem naroku (potekal je januarja letos) tudi priznal: »Čeprav se samega dogajanja ne spomnim dobro, lahko z gotovostjo rečem, da sem jaz tisti, ki sem Gašperju Tiču povzročil usodne poškodbe. Edini razlog, da krivde ne priznam, pa je, da ne morem sprejeti očitka, da sem mu želel smrt.«

Od leta 2016 do smrti Gašper Tič je bil gledališki, filmski in televizijski igralec. Od leta 2016 do svoje smrti je bil tudi predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Štiri mesece

Tekom sojenja, ki se je v primerjavi z drugimi odmevnimi primeri dokaj hitro zaključilo (trajalo je slabe štiri mesece), so se osvetlili nekateri dogodki pred tragičnim dnem. Priči, ki sta bili v Tičevi družbi, preden je ta 18. junija s Cakićem odšel v svoje stanovanje, kjer je nato prišlo do uboja, sta na enem izmed narokov potrdili, da so se usodnega jutra s Tičem družili v enem od ljubljanskih lokalov. Tič se je kmalu začel pogovarjati s Cakićem, ki je bil v lokalu s prijateljem. Na Tičevo pobudo so se nato preselili za Cakićevo mizo, kjer so pili alkohol nekje do 7. ure, medtem pa naj bi Tič in Cakić enkrat ali dvakrat (po izpovedbi natakarja lokala v predkazenskem postopku naj bi se to zgodilo dvakrat) za daljši čas odšla na stranišče, nakar naj bi se Tič za mizo pohvalil, da ga je Cakić prijel za mednožje.

Cakićev odvetnik Gorazd Fišer je na sodišču ob tem sicer opozoril, da priči tega neposredno po dogodku nista povedali. Obe priči sta izpovedali tudi, da sta se ob Cakiću počutili neprijetno, eden od prijateljev naj bi Tiču celo svetoval, naj s Cakićem ne hodi nikamor. Nista pa se prijatelja strinjala o tem, na čigavo pobudo sta Tič in Cakić (oba sta tiste noči uživala večje količine kokaina in alkohola) odšla v Tičevo stanovanje. Tam se je odvila tragedija, Cakić pa je nato sam poklical policiste. Po pričanju policistov jim je ob prihodu dejanje priznal, kot razlog pa navedel, da je želel imeti Tič z njim spolne odnose. Cakić je policiste sicer pričakal na ulici pred stanovanjem, za pasom je imel (po pričanju enega od policistov) okrvavljen nož, v roki pa ključe Tičevega stanovanja.

Uboj se je zgodil v nedeljo, lanskega 18. junija zgodaj zjutraj.

Sodnik je Cakiću po izreku sodbe meseca aprila med drugim dejal, da upa, da ga bo ta obsodba streznila in bo življenje v zaporu izkoristil tako, da se ne bo podal v nova kazniva dejanja.

Kriv uboja

Cakić je svojo sodbo slišal 20. aprila letos. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča ga je spoznal za krivega uboja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in zanj določil osem let in pol zapora. Sodnik Ciril Keršmanc je v obrazložitvi povedal, da petčlanski senat, ki je sodbo sprejel soglasno, ne dvomi, da je bil Cakić zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je pred tem užil, v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven.

Senat se je strinjal, da je Cakić še pred usodnim dogodkom 18. junija lani iskal naklonjenost Tiča in da je v stanovanje, kjer se je zgodil uboj, skupaj z njim odšel prostovoljno. Prav tako po mnenju senata ni dvoma, da je med njima prišlo do »nekega stika spolne narave«, ki ni bil prisiljen. Slednje tako nasprotuje Cakićevemu zagovoru, da je bilo njegovo dejanje posledica tega, da ga je Tič spolno zlorabil. Kaj točno naj bi botrovalo napadu, sodnik v obrazložitvi ni povedal, je pa opozoril, da bi Tič lahko preživel, če bi pomoč prišla pravočasno oziroma če bi Cakić v operativno-komunikacijski center poklical prej. Tako pa je to storil šele potem, ko se je umil, oblekel, vzel ključe in zaklenil stanovanje.

Cakić je svojo sodbo slišal letošnjega 20. aprila.

Kaj točno naj bi botrovalo napadu, sodnik v obrazložitvi ni povedal.

Sodnik je Cakiću med drugim dejal, da upa, da ga bo ta obsodba streznila in bo življenje v zaporu izkoristil tako, da se ne bo podal v nova kazniva dejanja. »Da boste lažje živeli sami s sabo, bi bilo smiselno, da se v tem času preusmerite v nekaj, kar bo usmerjeno v reševanje življenj, in ne v njihovo odvzemanje. Če si boste izbrali takšen cilj, boste lažje živeli s sabo in ne boste spet zapadli v spiralo zlorabe drog in alkohola,« mu je dejal.

Vrsta nagrad

Na koncu še nekaj besed o pokojnem Gašperju Tiču. Bil je gledališki, filmski in televizijski igralec, ob smrti pa je bil star 44 let. Leta 1997 je postal član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je kreativno deloval 20 let, vse do svoje smrti. Je prejemnik vrste stanovskih nagrad, ena izmed prvih je bila zlata paličica KUD France Prešeren leta 1999. Od leta 2016 do svoje smrti je bil predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Predvčerajšnjim je bila na sporedu premiera monokomedije Pismo rosno! Vsega je kriv poštar … Ob koncu je Boris Kobal na oder povabil še soavtorja predstave Marka Pokorna ter se ob obletnici smrti prijatelja in nepogrešljivega soustvarjalca Gašperja Tiča ganljivo poklonil spominu nanj. Prav Gašper Tič naj bi po prvotnem načrtu napisal besedilo za komedijo. Sredi uvodnega pisanja pa je tragični dogodek preprečil nadaljevanje sodelovanja. 

Tič je zaradi hudih vbodnih ran izkrvavel na kraju dogodka.

Novice Svet24
Pogreb Gašperja Tiča je bil 22. junija lani na koprskem pokopališču.