Nesreča

Previdno v gorah! Snežni plaz deskarja nesel 300 metrov daleč

T.L.
28. 2. 2018, 13.01
Posodobljeno: 28. 2. 2018, 14.41
Deli članek:

Deskar se je telesno poškodoval, kljub popolni opremi in uporabi plazovnega (ABS) nahrbtnika pa je imel veliko srečo, opozarja policija.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ob 9.20 je v južni steni gore Vrtača snežni plaz odnesel deskarja. Vojaški helikopter je s policistom gorske enote in ekipo za reševanje danes dopoldan na območju Vrtače reševal smučarja, ki ga je odnesel plaz.Deskar se je ob dogodku telesno poškodoval, kljub popolni opremi in uporabi plazovnega (ABS) nahrbtnika pa je imel veliko srečo, ob tem opozarja policija.

Dogodek se je zgodil na južnem pobočju Vrtače, ki je plazovito območje. V kritičnem trenutku so se na območju zadrževali trije smučarji s snežnimi deskami. Dva sta pobočje presmučala brez zapleta, zadnjemu pa se je utrgal plaz suhega snega večjih dimenzij. Šlo je za plaz širine okoli 60 in dolžine preko 300 metrov, še sporoča policija.

Po približno 300 metrih sta se plaz in deskar, ki je uporabil plazovni nahrbtnik, ustavila. Deskar je ostal na površju in je utrpel telesne poškodbe, kljub zelo hitremu prihodu reševalne ekipe na kraj, pa je bil že podhlajen. Po prvih podatkih življenje deskarja zaradi poškodb ni ogroženo. 

Policija opozarja, da se sneg na območju današnje nesreče še ni preobrazil, pod človeško težo pa se je udiral za več kot 1 meter, kar je oteževalo reševanje. Deskarji so uporabljali zaščitno opremo, ki je zelo priporočljiva oziroma obvezna (sicer ne zakonsko) v takih razmerah, vendar pa tudi oprema ni vsemogočna in ne more preprečiti vsega. Tveganje je kljub nižji stopnji nevarnosti plazov na izpostavljenih območjih še vedno zelo veliko. Zelo tvegane razmere so tudi na območju Begunjščice. Zato opozarjajo na veliko previdnost in izogibanje območjem, ki so ali bi lahko bila nevarna in na upoštevanje osnovnih pravil gibanja v gorah (peš, z desko ali s smučmi).

Uprava za zaščito in reševanje je poročala, da so ponesrečenca oskrbeli reševalci GRS Radovljica, helikopter pa je smučarja prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice.