Nevarno pokanje

Nova huda poškodba mladoletnika

T.L.
27. 12. 2017, 16.33
Posodobljeno: 27. 12. 2017, 16.36
Deli članek:

Policija okoliščine še preiskuje.

PU Maribor
18-letniku so v Šentilju zasegli 1108 petard.

Poročali smo, da je zaradi nespametne uporabe pirotehnike 65-letni moški, žrtev napada s pirotehniko, utrpel hude poškodbe ušesa.

Iz PU Maribor pa so sporočili, da še preiskujejo okoliščine dogodka, ki se je zgodil v ponedeljek popoldne in v katerem se je zaradi uporabe pirotehničnih sredstev huje poškodoval mladoletniku v Mariboru.

V petek, 22. decembra, pa so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor 18-letniku v Šentilju zasegli 1108 petard. Zoper njega sledi hitri postopek z odločbo po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih sredstvih.

Ob tem policija znova poziva tiste, ki se pirotehničnim sredstvom preprosto ne morejo odreči, k uvidevni in pravilni rabi pirotehnike. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov namreč lahko povzroči hude in trajne telesne poškodbe, vznemirja živali, onesnažuje okolje ter povzroča materialno škodo.

Ob tem pa ne ne pozabite:
- Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.
- Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.
- Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Policisti PU Maribor so lani oziroma od konca novembra 2016 pa do 10. januarja 2017 obravnavali 30 (v letu pred tem 5) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. V večini primerov je šlo za mladoletnike (21), med njimi je bilo 8 otrok. Zoper mladoletnike je bil zaradi kršitve določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Zaradi nepravilne rabe pirotehničnih sredstev lani k sreči nobena oseba ni bila telesno poškodovana (v enakem obdobju pred tem 2). V 4 primerih (1) je bila zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov povzročena materialna škoda. Pri opravljanju operativnih nalog so policisti v tem obdobju zasegli skupno 3.248 (124) pirotehničnih izdelkov.