STRAH

38-letnik je na spletu lovil mlajše od 15 let

Dženana Kmetec/Štajerski tednik
25. 11. 2017, 08.30
Deli članek:

Najpomembnejša vloga pri zaščiti otrok je seveda na plečih staršev, ki pa otroka prevečkrat preprosto prepustijo virtualnemu svetu, a ta je lahko še kako nevaren.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sodobne tehnologije so nam pri marsičem olajšale življenje, a je prav zaradi njih včasih potreben le trenutek nepazljivosti, da naše življenje povsem spremenijo. Posebno pozornost pri uporabi spleta je treba nameniti nadzoru otrok, ki naivno objavljajo marsikaj; v samo enem letu se je namreč za več kot polovico povečalo število primerov spolnega izkoriščanja otrok prek interneta. V letu 2016 jih je policija zabeležila kar 110, grozljiv pa je podatek, da se na posnetkih prikazujejo vse mlajši otroci; tipična žrtev je deklica, stara od sedem do deset let.

Lani je slovenska policija obravnavala 356 takšnih primerov,  kar je v primerjavi z letom 2015 znaten porast. 

Policija je uspešna v 87,1 odstotka primerov, a kljub temu število tovrstnih kaznivih dejanj narašča.

Pedofilija je v porastu

Statistika zadnjih let kaže skrb vzbujajoč porast kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Lani je slovenska policija obravnavala 356 takšnih primerov, kar je v primerjavi z letom 2015 znaten porast. Pred dvema letoma so namreč zabeležili 258 primerov kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, kar pomeni, da je porast teh primerov v enem letu kar 38-odstoten. Del tega so tudi spletne zlorabe.

Uspešne preiskave

V večini primerov je sicer policija uspešna, preiskali so kar 87,1 odstotka primerov, je pa skrb vzbujajoč podatek, da se je za več kot polovico povečalo število kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

»Razlog za to je uvajanje novih metod dela, predvsem usmerjanje dela policije k strokovnemu obravnavanju žrtev in intenzivnejše mednarodno sodelovanje. To se kaže predvsem v številu ugotovljenih identitet otrok na posnetkih spolnih zlorab na internetu (113 primerov v letu 2016 in 52 primerov leto prej), pa tudi v številu kaznivih dejanj, povezanih s spolnim izkoriščanjem otrok prek interneta, ki se je povečalo z 69 na 110. Policija si je prizadevala, tudi v sodelovanju z zunanjimi ustanovami, omejiti dostop do tovrstnega gradiva na internetu in s tem zaščititi zlorabljene otroke ter preostale otroke, ki bi lahko na spletu naključno naleteli na sporno gradivo. S 30 na 43 se je povečalo število kaznivih dejanj spolnega nasilja, z 12 na sedem primerov pa se je zmanjšalo število kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja,« pojasnjuje tiskovni predstavnik PP Maribor Miran Šadl.

Profimedia
Pogosto spolni plenilci prežijo na svoje žrtve na javnih krajih, kot so plaže ali trgovine.

Pedofilije ni mogoče ozdraviti
V mnogih primerih so pedofili osebe, ki so bile tudi same zlorabljene v otroštvu. In težava je, da se premalo posveča zdravljenju teh oseb, ki so pravzaprav ujete v začarani krog.

Vse pogosteje

Čeprav precej staršev na te stvari gleda od daleč, v prepričanju, da so to zadeve, ki se ne dogajajo pogosto, je dejstvo, da je bilo precej takšnih primerov odkritih tudi v naši neposredni bližini. Prav zato na policiji opozarjajo: nadzorujte otroke pri uporabi interneta, v zasebnosti otroških sob se lahko dogaja marsikaj, kar lahko vodi tudi v tragedijo.

Prijeli 38-letnika, ki je bil zaradi enakih zadev že obsojen

Konec oktobra letos so mariborski policisti zaradi utemeljenega suma storitve več kot 30 kaznivih dejanj posesti in posredovanja posnetkov spolnih zlorab otrok ter kaznivega dejanja pridobivanja oseb, mlajših od petnajst let, za spolne namene ovadili 38-letnika. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so zaključili večmesečno preiskavo s področja kaznivih dejanj posesti in posredovanja posnetkov spolnih zlorab otrok in kaznivih dejanj pridobivanja oseb, mlajših od petnajst let, za spolne namene.

Povratniki
Mnogi menijo, da so kazni za spolne plenilce premile, saj številni, ko odslužijo kazen, nadaljujejo svoje početje. Tako je bilo tudi v primeru 38-letnega moškega iz Štajerske.

Lažni profili

Osemintridesetletni moški iz okolice Maribora je na družbenem omrežju Facebook prek svojega lažnega profila od več deset otrok in mladoletnikov z območja Slovenije in Hrvaške s preslepitvijo in nagovarjanjem pridobil njihove fotografije, na katerih so goli, in videoposnetke njihovega samozadovoljevanja. Te vsebine je pošiljal naprej. Pri preiskavi so kriminalisti ugotovili tudi, da je osumljeni otrokom in mladoletnim žrtvam posredoval posnetke svojega golega telesa.

Povratnik

Toliko bolj skrb vzbujajoč podatek je, da gre za specialnega povratnika, ki je bil za istovrstna kazniva dejanja 1. junija letos že pravnomočno obsojen na eno leto in tri mesece zapora s preizkusno dobo štirih let. Osumljeni je v nekaj dneh po podani prvi kazenski ovadbi in zasegu mobilnega telefona kupil nov telefon ter v dobrem mesecu ponovno vzpostavil stik z isto mladoletno žrtvijo, zaradi katere je bil predhodno ovaden. Na facebooku je ustvaril več profilov, med drugim z imenoma Schmata Nosko in Schmatta Nosko.

Profimedia
Mnogo spolnih plenilcev svoje žrtve išče prek spleta, zato je treba biti previden. Če med brskanjem po spletu naletite na sumljive posnetke, lahko to prijavite tudi na Spletno oko.

Poziv policije

Kriminalisti pozivajo vse, ki bi jim moški z navedenih profilov posredoval posnetke spolnih zlorab otrok, naj to prijavijo policiji. Če med brskanjem po spletu naletite na sumljive posnetke, pa lahko to prijavite tudi na Spletno oko. Ovadenemu 38-letniku grozi kazen zapora do osem let. Postavlja se tudi vprašanje, ali so storilci morda prevečkrat premilo kaznovani s pogojnimi kaznimi in so tudi zato povratniki. Najstrožja je kaznovalna politika v Savdski Arabiji, kjer povratnika tega kaznivega dejanja celo usmrtijo.