Zdravstvena ustanova

Kriminalisti razkrinkali nepravilnosti pri naročanju kolčnih protez

S.R.
24. 10. 2017, 11.28
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 12.04
Deli članek:

Novogoriški kriminalisti so zaključili preiskavo ene od zdravstvenih ustanov na Goriškem, kjer naj bi se dogajale nepravilnosti pri naročanju kolčnih protez.

Profimedia
Javni zavod je oškodoval za približno 138.000 evrov.

Kriminalisti so proti koncu leta 2016 zaznali, da so se v eni od zdravstvenih ustanov na Goriškem med letoma 2012 in 2015 dogajale nepravilnosti pri naročanju kolčnih protez.

Zaradi sumov, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev, so v letošnjem letu preiskovali več uslužbencev zadevnega javnega zavoda in potencialnih dobaviteljev. V okviru postopka so poleg razgovorov zasegli tudi dokumentacijo ter opravili izračune cen kolčnih protez na trgu v Sloveniji glede na časovno umeščenost in glede na konkreten izdelek, sporočajo iz PU Nova Gorica. Eno osebo so nato kazensko ovadili, saj naj bi zavestno kršila predpise zakona in pravilnika o javnem naročanju ter omogočil negospodarno uporabo teh sredstev.

Ocenjena vrednost javnega naročila je bila glede na primerljive podatke nerealna oziroma previsoka, javni zavod pa je bil oškodovan za približno 138.000 evrov. Grozi mu od treh mesecev do petih let zapora in plačilo denarne kazni.

Kriminalisti pri preiskavi morebitne povezanosti med javnimi uslužbenci in dobavitelji niso ugotovili znakov kaznivih dejanj.