Brutalna smrt

Srečko umiral v strašnih mukah

Gabrijel Toplak
13. 10. 2017, 20.00
Deli članek:

Pred sodnico sta na predobravnavnem naroku stopila moška, ki jima tožilstvo očita, da sta se nad znancem znesla s kijem, železno grebljico in pestmi.

Gabrijel Toplak
Franc Vajda (levo) in Andrej Bagari ob pravosodnih policistih na ptujskem sodišču.

Junijski umor v Dravski ulici na Ptuju, o tem smo poročali, je pristal na sodišču. Pred sodnico Katjo Kolarič sta na predobravnavnem naroku stopila 56-letni Franc Vajda in 42-letni Andrej Bagari, ki sta obtožena umora 64-letnega Srečka Marina.

Če bo ostalo pri očitkih, ki so jih zbrali kriminalisti in jih obtoženima očita ptujsko okrožno tožilstvo, jima za očitano dejanje grozi do 15 let zapora

Lagal policiji

Tožilstvo jima očita, da so se 4. junija letos med popivanjem hudo sprli, 64-letnik, ki naj bi ga obtožena pretepala s kijem, železno grebljico in pestmi, pa je umiral v strašanskih mukah. Obdukcija je namreč pokazala, da je imel Marin okoli 40 poškodb in da v prvem nadstropju hiše v Dravski ulici na Ptuju, kjer je sicer živel Vajda, ni umrl v hipu, ampak domnevno vsaj dve uri po pretepanju.

Vajda je tudi poklical policijo in ji dejal, da je Marina mrtvega našel na stopnišču, vendar so preiskovalci našli sledi krvavih madežev in zaključili, da za smrt ni bil usoden padec po stopnicah.

Na predobravnavni narok sta prišla tudi sin in hči pokojnega, ki sta dejala, da je bil njun oče bolan, zato se ni bil sposoben tepsti, kaj šele da bi se lahko branil.

Krivdo zavračata

Pred sodnico je prvi stopil Vajda, ki je med domačini znan tudi kot nekdanji policist. Na vprašanje, ali prizna krivdo po obtožbi, je odločno odgovoril, da ni kriv, nekoliko pozneje pa se mu je z enakimi besedami pridružil Bagari. Njuna zagovornika – Vajdo zastopa odvetnik Vlado Toplak, Bagarija pa odvetnik Vlado Škvorlj – sta podobno kot tožilstvo predlagala, da sodišče na sojenju zasliši kar 20 prič.

Nadaljevanje konec meseca

Toplak bo, kot je bilo mogoče ugotoviti iz njegovega nastopa, dokazoval predvsem klientovo neprištevnost, zato je sodišču med drugim predlagal, da povabi tudi izvedenca psihiatrične stroke. »Ugotoviti bo treba, ali Vajda slabo sliši. V preiskavi se je zagovarjal, da je krvavo dogajanje v svoji hiši preslišal, razčistiti pa bo tudi treba, ali je moj klient mogoče tega dne zaužil kako uspavalno sredstvo,« je prepričeval sodišče odvetnik. Škvorlj pa bi želel izvedenca, ki bi lahko ocenil Bagarijevo takratno psihično stanje, saj je dejal, da Bagari že od leta 2003 trpi zaradi depresije, od leta 2005 pa ima tudi psihotične blodnje. »Bil je vsaj petkrat hospitaliziran zaradi psihičnih težav, tudi letos pred dogodkom,« je dejal odvetnik, ki precej stavi tudi na dodatno razlago komisije Medicinske fakultete iz Ljubljane o natančnem času smrti pokojnika. »Če je umrl po 14. uri, bi bilo smiselno pridobiti posnetke videokamer na objektih, mimo katerih se je v tistem času peljal proti domu,« je pojasnil Škvorlj. Sojenje pred sodnim senatom se bo začelo 28. oktobra.