Tekla je kri

Incident med odvisniki – z njimi smo se tudi pogovarjali

Gabrijel Toplak
8. 6. 2017, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Med sprta Davorja in Nastjo je stopil nekoliko starejši Marjan, ki je iz žepa potegnil manjši preklopni nož. Davorja je z njim zabodel v hrbet.

Gabrijel Toplak
Klopce na Rakuševem trgu so priljubljeno pribežališče mariborskih odvisnikov in brezdomcev.

Torkov popoldanski spor med odvisniki v bližini mariborske dvorane Union na Rakuševem trgu, kjer se pogosto zadržujejo tudi brezdomci, bi se lahko končal tragično. Sprva sta se dva začela kregati, domnevno zaradi cigarete, v njun pretep pa se je pozneje vmešal še tretji in iz žepa potegnil nož.

OBA PRIJELI IN PRIDRŽALI

Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor, je sporočil, da sta se okoli 16.45 sprla 35-letni Ptujčan in 29-letni Mariborčan. »V prepir se je vmešal še 49-letni Mariborčan, ki je iz žepa potegnil manjši preklopni nož in z njim najmlajšega med njimi dvakrat zabodel v hrbet. Po dejanju sta starejša dva pobegnila v smeri središča Maribora. Policisti so ju že po nekaj minutah prijeli in pridržali v Ulici Vita Kraigherja ter obenem uporabili prisilna sredstva,« je povedal Šadl. Dodal je, da bodo policisti oba pridržana kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu, zaradi suma storitve kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. Starejši pa je med postopkom še žalil oba policista, zato so mu izdali tudi plačilni nalog.

Odvisnika sta po dejanju stekla proti Partizanski cesti in beg nadaljevala proti Ulici Vita Kraigherja, kjer so ju policisti že po nekaj minutah prijeli in pridržali.

ŽIVČEN ZARADI SODIŠČA

Rakušev trg je včeraj večji del dopoldneva sameval. Nekaj odvisnikov se je raje zadrževalo na stičišču Titove ceste in Sodne ulice. Najprej so se izgovarjali, da za spor sploh niso slišali, pozneje pa se je eden od njih vendarle zagovoril. »Šlo je za našega prijatelja in kolikor vem, ni bil z nikomer v sporu,« je bil kratek, a po nekaj sekundah vendarle nadaljeval: »Marjan, ki ga kličemo Dugi, je imel na sodišču obravnavo. Ni se razpletla v njegovo korist. Bil je nervozen. Sprva sta se sicer sprla Davor, ki ga kličemo Kobra, in malo starejši Nastja s Ptuja. Med pretepom sta padla in Dugi je v tistem trenutku vstal s klopi ves nervozen ter zabodel Davorja. Ne vem, zakaj, saj Davor v zadnjem času ni bil več konflikten. Pričakuje namreč otroka,« je dejal eden od sogovornikov, ki ne želi biti imenovan. Dodal je, da nihče od vpletenih ni brezdomec; Marjan stanuje na Pobrežju in je še vedno na metadonu za odvajanje od drog, Davor iz Nove vasi pa naj bi se odvisnosti že ozdravil.

VEDNO Z NOŽEM

Ob koncu pogovora so še dodali, da jih je dogodek pretresel, saj so še pred kratkim na Rakuševem trgu skupaj popivali. »Vem, da Marjana ni dobro zbadati. S seboj vedno nosi nož. Davor je imel tokrat srečo, saj vsi vemo, da ima pri sebi veliko večje nože,« je dodal eden od moških.